El Castell de Benedormiens de Castell d’Aro acull, del 27 d’octubre al 25 de novembre d’enguany, l’exposició Maqueta d’emocions, una selecció d’escultures de Vincenzo Carmenati (1931-2015). La mostra és la vuitena de l’any al castell i la tretzena del cicle d’exposicions al municipi, que s’estén també al Parc dels Estanys i a la Masia Bas de Platja d’Aro. La inauguració és dissabte 27 d’octubre (19 h), moment en que també es presentarà el catàleg commemoratiu editat per l’Ajuntament. La mostra, organitzada per la regidoria de Cultura, es pot visitar lliurament els caps de setmana i festius (11-13 h i 17-20 h). Simultàniament, es podrà gaudir, de l’exposició pictòrica Despertar la bellesa amb una col·lecció d’obres de Joan Raset; i també de l’espai expositiu permanent amb una selecció del Fons Municipal d’Art, amb obres que donen testimoni dels artistes que hi han fet estada durant prop de quatre dècades.
D’origen italià, Carmenati és conegut i reconegut especialment com a arquitecte i dissenyador i per la seva estreta vinculació amb Platja d’Aro; però la seva producció artística també s’estén vers els camps del dibuix, l’escriptura o l’escultura que ara s’exposa al castell: obres realitzades en el seu taller amb diversos materials, però especialment amb fusta; i que en moltes ocasions són motlles precedits per estudis cromàtics, càlculs matemàtics, fugues de llum i perspectives. Nascut a Milà, va destacar com a alumne universitari brillant de la Facultat d’Arquitectura del Politècnic de Milà, i el seu rector, Pierro Portaluppi, va promocionar-lo com a promesa de l’arquitectura, animant-lo a completar el seu recorregut professional a Sud-Amèrica on va arribar a Caracas l’any 1956, malgrat ja havia iniciat activitat prèviament a Milà amb el despatx Carmenati-Bocconi.
A Itàlia havia realitzat projectes arquitectònica diversos: l’edifici Expo Fiat per la Fira de Milà, la seu de Liquigas, diverses urbanitzacions o terres i parets de ceràmica per a Italcermaica. A Caracaras va ser nomenat conseller artístic de la nunciatura vaticana i assessor tècnic-artístic de l’ambaixada italiana. L’any 1960 retorna a Itàlia, però amb col·laboracions a Sao Paulo, Brussel·les, Nova York o París. És en aquest context cosmopolita quan en la dècada dels seixanta entra en contacte amb Platja d’Aro per realitzar la discoteca Maddox de Platja d’Aro (que Oriol Regàs albirava com el nou Boccaccio a la Costa Brava), la urbanització Els Pins a Treumal, l’edifici Roud Store o el primer projecte de Port d’Aro. El seu lligam amb el territori, on es va instal·lar definitivament es va estendre durant quatre dècades en l’àmbit de l’arquitectura; però també en el social i cultural a través del Club Rotary Costa Brava, la Cambra de Comerç de Sant Feliu de Guíxols, l’Associació Cultural El Clau o participant en l’impuls de diversos projectes com la campanya promocional El amor se cita en Playa de Aro, la creació de Ràdio Platja d’Aro o de la macropintura Platja d’Aro de Niebla.
L’Ajuntament de Castell-Platja d’Aro ha programat per a aquest any un global de 15 exposicions. D’aquestes, 12 estan vinculades a les arts plàstiques i tres més a la cultura popular: el concurs de conjunts florals tot coincidint amb la diada de sant Isidre Llaurador (maig), la mostra de motos històriques de la marca Derbi (setembre-octubre) i el cicle de Nadal amb col·lectives amb temàtiques pròpies de l’època (desembre). Les propostes al Castell de Benedormiens -que ara es tanquen amb la doble exposició de Carmenati i Raset- han estat una retrospectiva pictòrica d’Ana Lench, Dansa gaudiniana amb pintures d’Alba Roqueta, Una vida compartida amb escultura de Rosa Serra i pintura de Xavier Carbonell, les composicions pictòriques més recents d’Arranz-Bravo, i la col·lecció Keept it wild de la fotògrafa mexicana Patricia de Solages.
Paral·lelament, el Parc dels Estanys de Platja d’Aro, acull aquest any dues mostres d’escultura de gran format a l’aire lliure, en un l’entorn de 150.000 m2 d'atractiu turístic, naturalista i cultural, on hi són compatibles la visita pedagògica i artística amb una diversitat biològica que recupera els hàbitats i els ambients originals de la zona. Fins al 29 de juliol hi havia exposades d’obres de Rosa Serra, i actualment i fins a gener de 2019 ho faran una quinzena de peces de Manel Àlvarez. Darrerament, l’espai cultural de la Masia Bas de Platja d’Aro va iniciar programació amb un recull d’obres dels alumnes de l’Escola Municipal d’Art del curs 2017-2018; i ha tingut continuïtat amb la proposta Desig, una col·lectiva internacional d’art modern contemporani; i Derbi, la internacional catalana, amb un cinquantena de models de la col·lecció Museu Derbi de Josep i Jordi Pujolar. En prendrà el relleu, una selecció del Fons Municipal d’Art (del 22 de desembre de 2018 al 6 de gener de 2019).