Xavier Ribas convida als participants del seu laboratori a Bombas Gens a connectar amb el barri de Marxalenesa través de la fotografia. El laboratori forma part de les activitats de mecenatge cultural que la Fundació Per Amor A l'Art realitza al centre d'art amb l'objectiu d'apropar al públic l'art i al mateix artista.
Connectar amb el barri on s'ubica Bombas Gens a través de la fotografia, indagar sobre ell, i construir relats visuals entorn del passat, el present i el futur de Marxalenes. És el que estan portant a terme els participants del laboratori que Xavier Ribas imparteix aquests dies a Bombas Gens Centre d'Art.
"La meua proposta consisteix a llançar textos i conceptes, pensar-los conjuntament, discutir-los, i eixir a posar-los en pràctica al barri. La idea és que qüestionem tots junts les nostres pròpies pràctiques fotogràfiques, ja siguen professionals o amateurs. No tinc la intenció de proposar altres formes de fotografiar, suposadament millors, sinó que més bé pretenc aportar materials que puguen ajudar a reflexionar millor i més críticament sobre el que mirem ", explica Ribas.
Per a això, l'artista parteix de tres idees que donen títol al laboratori: Desplaçaments, desorientacions i desarrelaments. Tres conceptes amb prefix 'des' dels que Ribas es val per convidar a repensar nocions com la localitat, l'orientació, l'arrelament, o la pertinença. Tot això en diàleg amb l'exposició que ara mateix s'exhibeix al Centre d'Art El pols del cos. Usos i representacions de l'espai, i que inclou obres del fotògraf.
Aquest laboratori forma part del programa d'activitats de mecenatge cultural a Bombas Gens projectat per la Fundació Per Amor a l'Art. En paraules de la seua directora, Susana Lloret, "Per a la Fundació l'artista és el primer, i ho demostrem amb accions com aquesta, que tenen com a objectiu no només apropar l'art al públic, sinó també al propi artista. En la nostra curta experiència, ja hem pogut comprovar el valor que té per als usuaris del centre d'art poder escoltar, preguntar i aprendre directament de l'artista. Per això fem possible, sempre que tenim l'ocasió, aquest tipus d'activitats 'de persona a persona' ".
"A part d'aquesta activitat, i per tal de que puguen interactuar amb l'artista el major nombre de persones possible, Xavier Ribas impartirà també aquest dijous a les 18:30h una conferència d'entrada lliure. Forma part del programa de conferències i seminaris que hem projectat des del Centre d'Art, amb l'objectiu de dotar d'un marc de pensament i reflexió addicional a les exposicions", afegix Sonia Martínez, Coordinadora d'Activitats de Bombas Gens.
És fotògraf, professor de fotografia de la Universitat de Brighton (Anglaterra) i de la Universitat Politècnica de València. Format en Antropologia Social en la Universitat de Barcelona (1990) i Fotografia Documental en la Newport School of Art, Media and Design de Gran Bretanya (1993).
La seua obra forma part de les col·leccions d’una vintena de museus i centres d’art d’Europa, com el Stedelijk Museum d’Amsterdam, la Fotocollectie Universiteit Leiden, el MACBA de Barcelona, el CAAC de Sevilla, el MUSAC de León, el CGAC de Santiago de Compostela o Bombas Gens Centre d’Art (Col·lecció Per Amor a l’Art).
Ha rebut el Premi Leica de PHotoEspaña (1998) i nombrosos encàrrecs fotogràfics d’institucions com el Centre National des Arts Plastiques de França, la International Photography Research Network Fellowship, el Fondo Fotográfico Universidad de Navarra, la Universidad de Toulouse o la Fundación Telefónica. Viu i treballa en Brighton i Barcelona.
La impulsora d'aquesta iniciativa és la Fundació Per Amor a l'Art. Una entitat dedicada a l'art (busca desenvolupar la sensibilitat artística en la societat posant la col·lecció "Per Amor a l'Art" al seu abast), la investigació (estudia i divulga aspectes relacionats amb la malaltia de Wilson i altres malalties rares) i la acció social (principalment destinada a menors en situació de vulnerabilitat). La Fundació desenvolupa en Bombas Gens la seua triple activitat.
A la imatge, laboratori de fotografia iniciativa de la Fundació Per Amor a l'Art.