Marte, la Fira d'Art Contemporani de Castelló, impulsada per la Diputació de Castelló, obrirà les portes de la seva cinquena edició del 15 al 18 de novembre a l'Auditori i Palau de Congressos de Castelló. En paraules dels seus directors, Enric Bocángelus i Joan Feliu, "aquest any hem treballat per aconseguir consolidar i posicionar la fira dins el circuit de l'art nacional amb una important selecció de galeries i uns continguts que inclouen accions amb artistes de primer nivell. A més, mantenim el nostre compromís amb el col·leccionisme proposant una fira d'acord amb les necessitats dels petits col·leccionistes o aquells que estan pensant a iniciar-se".
Aquest any Marte reunirà les següents seccions: Marte Curated, coordinada per Nacho Tomàs Gil, i Marte Social, Marte Lab, Marte Orbital, Marte Orbital Expedition i Marte Editorial, coordinades per Lidon Sancho.
Marte Curated ha estat comissariada per Avelino Sala i Fernando Gómez de la Cuesta que, al costat del coordinador general Nacho Tomàs Gil, s'han seleccionat els següents artistes: Daniel diumenge Schweitzer de Shiras Galeria (València), Marcelo Viquez de Punto (València), Simó Arrebola de Ferrer de Tejada (Madrid), Nicolás Laiz Plaers de la Galeria ATC (Tenerife), Iván Franco de Piramidón Centre d'Art Contemporani (Barcelona), David Delgado de DDR Art Gallery (Madrid), Laura Salguero de la Gran (Valladolid), Rita Sala d'Olivart Art Gallery (Barcelona), Mariana Sarraute de Addaya Centre d'Art Contemporani (Alaró, Balears), Javier Aldarias de Silves Art Contemporani (Huércal-Overa, Almería), Rubén Rodrigo d'Espai Nuca (Salamanca), Cristina Ramírez d' Híbrida Gallery (Castelló), Roger Sanguino d'Art-Room Sitges (Barcelona), Cristina Toledo de la Galeria Pep Llabrés (Palma de Mallorca), Xavi Muñoz de L & B Contemporary Art (Barcelona), Rebeca Plana de Menuda Galeria (Castelló), José M. Doñate d'Taronges amb Art (Castelló), Beatriz Palomero, María del Carmen Díez i Masaur de Est-Art (Madrid) i el projecte convidat de Jorge García de la galeria Gema Llamazares (Gijón).
En aquesta secció s'inclou també l'exposició d'Enrique Marty, artista convidat d'aquest any. Marty, un dels creadors més valorats de l'art espanyol contemporani, compte en el seu currículum amb una exposició individual al MNCARS - Museu Nacional Centre d'Art Reina Sofia. La complexa obra de Marty es caracteritza per la representació immisericorde del món que l'envolta, del que accentua els seus aspectes més absurds i angoixants. En els seus treballs explora el sinistre de la condició humana, per la qual cosa mostra la quotidianitat i familiar portat al grotesc. Els protagonistes de les seves instal·lacions, moltes vegades trets de el seu entorn immediat, i les escenes que ens presenta perden el seu tranquil·litzador aspecte quotidià per mostrar-nos situacions violentes, absurdes i maleïdes. D'aquesta manera el creador salmantí aconsegueix que el familiar resulti inquietant i estrany.
Marte Social, un dels principals eixos de la fira des dels seus inicis, té per objecte l'acció reivindicativa i transformadora de la consciència social a través de propostes artístiques de l'art contemporani. Aquest any compta amb el suport de l'Obra Social "la Caixa" que fa possible i reconeix la important tasca que realitza la fira en l'àmbit social.
La secció posseeix aquest any una mirada femenina, no només per l'obra d'artistes dones, sinó per les temàtiques que s'afrontarà. Un exemple és la mostra Perquè t'estimo, composta per tres peces de videoart de Gabriel Andreu, Cristina Núñez i Vanane Borian. Dins Marte Social, l'artista Verónica Ruth Frías realitzarà per primera vegada la performance col·lectiva "Art Now" amb la qual vol donar visibilitat a la dona dins el món de l'art. La seva acció ens recorda fets com que hàgim hagut d'esperar fins al'any 2016 perquè el museu més important d'Espanya, el Museu del Prado, amb més de dos segles d'història, aculli la primera retrospectiva d'una dona.
En aquesta ocasió reunirà un grup de dones del sector cultural de Castelló que es pujaran a una pila de llibres vinculats a la seva activitat professional i en la qual hauran de mantenir l'equilibri. Una acció en la línia amb el treball de Fredes, que mostra el seu profund compromís amb les problemàtiques de gènere.
A més, gràcies al suport del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, es podrà veure "La Deriva d'un gest postromàntic", la instal·lació d'Hugo Martínez-Tormo que, a través de la unió de l'art amb la tecnologia, pretén donar visibilitat a una nova situació socioeconòmica en la qual es posa l'accent en la quantitat de residus que acaben escampats per les costes de mars i oceans.
Marte Lab, en col·laboració amb Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana i de l'UJI, proposa un interessant calendari d'activitats. Divendres tindrà lloc la taula rodona "Macro-col·leccionisme i micro-col·leccionisme" que reunirà Alberto Urgell, José Luis López Moral i Jaime Sordo; i la conferència "Màrqueting d'artista" impartida per Christina Aguado. Dissabte es farà la xerrada "Austeritat i diversitat: maneres de sobreviure com a artista "de la mà de Simon Zabell. Acabarà el diumenge amb L'hora del te a Mart que organitzarà un taller per a nens entre 4 i 9 anys amb Maria Rosa Martínez Fabregat.
Marte Orbital Expedition és la secció de la fira que surt de l'Auditori i proposa exposicions en diferents punts de la província de Castelló. Aquest any es podrà gaudir de les mostres: Màxima recorre abismes. Selecció de la col·lecció César Monzonís al Convent de Vila-real, Sincronías de Manuel Bru al Comparteix NH Mindoro de Castelló, LA. Selecció de la col·lecció Lluís Carda a la Llotja del Cànem ubicada a la Universitat Jaume I de Castelló, el projecte de Marta Beltrán a l'Espai Cultural Obert Les Aules de Castelló i In its right place. Selecció de la col·lecció Josep Lluís Huerta al MACVAC de Vilafamés.
Finalment, Marte Orbital reunirà diferents espais institucionals i projectes especials entre els quals es troben: el servei de restauració de la Diputació provincial de Castelló, les beques Habitat Artístic de l'Ajuntament de Castelló, el MIAU, el MACVAC i Sublim. També en aquest espai, un any més, la fira ofereix a través del seu Premi la possibilitat a dos artistes sense galeria, un local i un altre nacional, d'exposar la seva obra. Aquest any el Premi Marte Artista Província de Castelló ha estat per Alexandra de la Torre i el Premi Nacional per Antonio Guerra.
A la imatge, performance Art Now, Verónica Ruth Frías.