El Museu dels Sants, carrer Joaquim Vayreda 9 d'Olot, presenta Treure una marededéu a ballar, una conversa amb l’artista Perejaume el 28 de novembre a les 19.00h. Tena Busquets, tècnica de cultura de l’Ajuntament d’Olot, donarà la benvinguda a l’artista i l’arquitecte Jaume Coscollar establirà un diàleg amb ell a propòsit de l’experiència que ha inspirat el llibre Treure una marededéu a ballar. Organitza: Institut de Cultura de la Ciutat d’Olot i Museu dels Sants. Hi col·labora: Associació Cultural Binari.
“Surto de Barcelona amb una marededéu. Duc la marededéu en una motxilla. La conservadora responsable del préstec ha protegit la talla amb dues capes de tissú, una de neoprè, una altra de paper de bombolles i un darrer envoltori impermeable. Amb l’embolcall, la marededéu ha pres l’aspecte d’una larva. No podré destapar la imatge en tot el trajecte. El contracte d’assegurança i el document de préstec així ho prescriuen. I aquesta forma larvada –tant en el sentit de semiimatge, com en el d’imatge seminal- esdevindrà definitiva. L’itinerari acaba girant entorn dels quatre museus que apleguen el major nombre de marededéus romàniques i gòtiques del país: el Museu Nacional d’Art de Catalunya, el Marès, l’ Episcopal de Vic i l’ Episcopal de Solsona.” Perejaume, fragment del llibre Treure una marededéu a ballar, Barcelona: Galaxia Gutemberg, 2018.
“A Treure una marededéu a ballar, Perejaume carrega una verge trobada a la motxilla, se l’emporta a “rumbejar” i escriu un llibre que és una narració, un dietari i un tractat d’art, tot alhora i sense indigestar com un d’aquells pedrots que ens fa empassar tan sovint aquesta literatura. És un goig acompanyar-lo i aprendre amb ell a “geolocalitzar les paraules” perquè pesin al lloc adequat, segures i fermes.” Vàzquez, Eva, “Perejaume escriu”, El Punt Avui, 2.07.2018.
A la imatge, Marededéu.