.El Museu Picasso Màlaga, Palau de Buenavista al carrer Sant Agustí 8, proposa per 2019 tres exposicions en primícia en què abordar l'obra de tres artistes decisius: Pablo Picasso, Bruce Nauman i Alexander Calder. Un llarg treball de recerca en els arxius de la que va ser la primera dona de Picasso, arribarà a Màlaga aquest hivern i primavera amb l'exposició Olga Picasso. A l'estiu, la pinacoteca mostrarà obres de col·leccions europees d'un artista inclassificable, Bruce Nauman. Finalment, la propera tardor, Calder-Picasso desentranyarà l'exploració que els dos artistes van fer del buit i com ho van expressar en la seva obra.
Des del 25 de febrer i fins el 2 de juny de 2019, el Museu Picasso Màlaga s'endinsarà en la figura i en la història d'Olga Khokhlova, primera esposa de Pablo Picasso, a la mostra amb la qual inaugurarà el seu programa expositiu del 2019, Olga Picasso. L'exposició aborda els anys que van compartir, posant en perspectiva la realització d'algunes de les grans obres de Picasso, i reconstruint aquesta producció en el marc d'una història personal que transcorre paral·lela a una altra història política i social. Model per excel·lència de Picasso, la figura imaginada d'Olga s'anirà metamorfosant -durant la convulsa Europa de entreguerras- conforme es va deteriorant el vincle entre ells. Així, aproximadament 350 peces, incloent pintures, obres en paper, mobiliari, fotografia, documentació i pel·lícules, seran mostrades al costat de cartes, fotografies i pel·lícules.
L'exposició està co-comissariada per Emilia Philippot, conservadora del Musée national Picasso Paris; Joachim Pissarro, professor d'Història de l'Art i director del Hunter College Art Gallery (Nova York); i Bernard Ruiz-Picasso, co-president de la Fundació Almiñé i Bernard Ruiz-Picasso per a l'Art, FABA. L'exposició es va mostrar al Museé national Picasso-Paris del 21 de març al 3 de setembre de 2017, per a continuació mostrar-se al Museu Puixkin de Moscou (19 novembre 2018 al 4 febrer al 2019), abans de venir al Museu Picasso Màlaga i , a continuació, al setembre de 2019, a Caixa Fòrum Madrid.
Per als mesos d'estiu, des del 18 de juny fins l'1 de setembre 2019, el Museu Picasso Màlaga presentarà Bruce Nauman. Bruce Nauman (1941) és un artista nord-americà multimèdia que treballa activament des del passat segle i les innovadores aportacions giren entorn de la seva forma d'entendre l'art, més com una activitat o un procés que com una producció d'objectes. El cos humà és sovint el seu espai de reflexió i les seves obres segellen les relacions que s'estableixen entre els objectes, l'espai que els envolta i qui els observa. Les referències a la música, la dansa, la literatura i la filosofia, des de Samuel Beckett a Merce Cunningham, transpiren les seves obres, que generen en l'espectador reaccions associades a la provocació, el conflicte, la tensió, la desorientació o l'angoixa. La seva ironia està patent en els jocs de paraules i en les relacions que s'estableixen entre públic, espai i obra d'art.
Co-comissariada pel professor germànic Eugen Blume i el director artístic José Lebrero Stals, aquesta exposició reunirà al voltant d'un centenar d'obres, que donaran compte de la pluralitat significant amb què treballa, des de vídeos, escultures, instal·lacions, neons i estructures arquitectòniques , fins a fotografies i dibuixos, entre d'altres. Després de 25 anys, aquesta serà la primera exposició de gran format de l'artista a Espanya.
Finalment, des del 24 de setembre de 2019 i fins el 2 de febrer de 2020, Calder-Picasso serà la primera mostra al nostre país dedicada a explorar els vincles creatius entre aquests dos mestres moderns del segle XX: el nord-americà Alexander Calder (1898- 1976) i el malagueny Pablo Picasso (1881-1973). En tant que el diàleg entre Calder i Picasso compta amb infinitat de possibilitats, es pot trobar una connexió vital en l'exploració i utilització del buit, o de l'absència d'espai, que tots dos artistes van traçar en les seves obres, partint de la figura fins a la abstracció. Calder i Picasso van lidiar amb la qualitat de presentar o representar el no espai, ja sigui definint una sostracció de volum, com en l'escultura de Calder, o expressant contorsions de temps, com en els retrats de Picasso. Calder va exterioritzar el buit a través de la curiositat i l'amplitud intel·lectual, involucrant forces invisibles en formes que desafien les limitacions dimensionals, o el que ell va cridar "grandeur immense". Picasso va personalitzar la investigació, centrant-se en el jo interior: endinsant-se en cada personatge i vencent l'espai interpersonal entre autor i subjecte.
Organitzada en col·laboració amb el Musée national Picasso Paris, Calder Foundation, New York i Fundació Almiñé i Bernard Ruiz-Picasso per a l'Art, Madrid, l'exposició s'exhibirà en primer lloc al Musée national Picasso Paris el febrer de 2019. Co-comissariada per Alexander SC Rower, Calder Foundation; Bernard Ruiz-Picasso, FABA; Clara Garnier i Emilia Philippot, Musée national Picasso-Paris, la mostra al Museu Picasso Màlaga reunirà aproximadament cent deu obres d'art.
A la imatge, "Doble dit a l'ull II", Bruce Nauman. Friedrich Christian Flick Collection, Berlín. © Per cortesia de Friedrich Christian Flick Collection im Hamburger Bahnhof, Berlin. © Bruce Nauman, VEGAP, Màlaga, 2018