El projecte 12+1 ha ampliat les seves fronteres aquesta tardor amb la incorporació de Barcelona i Sant Vicenç dels Horts als ja consolidats murals de L'Hospitalet de Llobregat i Sant Feliu de Llobregat. Es converteixen així en quatre les localitats que participen del projecte. Les intervencions del 12+1 són efímeres, ja que es tracta de murals que es transformen cada mes: 12 artistes, 12 mesos, un únic mur, a més d’una exposició anual en cada municipi, la qual recull les fotos de l'obra final, així com elements del procés i objectes i peces relacionats amb les tècniques dels artistes participants.
El 12+1 és una iniciativa de la Fundació Contorno Urbano, que tracta d'acostar l'art urbà a les persones, trencant els estereotips i els prejudicis que hi ha entorn d'aquesta expressió artística. Al llarg dels mesos, hi ha una gran varietat d'expressions i materials que es poden observar en els murals. Aquest mes de novembre, la setmana del 12 ha estat clau per omplir els carrers d'art, començant i finalitzant els murals de Sant Feliu de Llobregat, Barcelona i Sant Vicenç dels Horts, la qual cosa ha suposat la inauguració del primer 12+1 en aquesta última localitat.
Al carrer Verge de Montserrat 2 de Sant Feliu de Llobregat, Nulo ha realitzat el mural Sobrenatural. En la seva obra són protagonistes la naturalesa i les forces que conviuen en ella. L'artista va trobar la inspiració per realitzar-la després que un temporal arrasés amb un bosc sencer a Itàlia, portant-se milions d'arbres al seu pas.
Nulo entén la naturalesa com un equilibri entre la força dinàmica i la força estàtica. La força dinàmica és el vent capaç de modelar muntanyes, modificar paisatges i dirigir l'aigua que va solcant la terra. La força estàtica la componen les arrels dels arbres, que poden aixecar el paviment o traspassar murs per obrir-se camí; els pujols, les muntanyes, les pedres que no cedeixen, no cauen, no es vencen davant el vent. Energia versus resistència. Cap d’elles pot viure sense l'altra. Dues forces iguals i al seu torn contràries.
Lucia Pintos aka Nulo va néixer a Montevideo, Uruguai, al 1989. Al 2010 va començar els seus estudis a l'Escola Nacional de Belles arts, però després de tres anys, va optar per un camí autodidacta. En 2014 es va unir a Casa Wang, un col·lectiu d'artistes locals independents, en el qual va organitzar diversos tallers i exposicions. Nulo s'ha especialitzat en les arts plàstiques i els murals. La seva obra es mou entre l'impersonal i el lliure, i es pot gaudir d'ella sobretot a Uruguai, Brasil i Itàlia, on actualment té el seu estudi.
Al Centre Cívic Cotxeres Borrell, Ivan Floro ha realitzat el mural Sacred Waters. Ivan Floro va partir d'un concepte que se li va proposar amb l'objectiu de relacionar el mural amb activitats i festivitats organitzades en el Centre Cívic Cotxeres Borrell. Al novembre se celebra el Diwali, el “festival de les llums” hindú, doncs ha fet servir les festivitats hindues com a punt de partida per a l'obra Sacred waters. Aprofitant que la seva obra solament durarà un mes, Floro ha volgut crear quelcom arriscat. En les seves pròpies paraules, “Vaig pensar en el xoc de cultures, la diferència en la pràctica espiritual entre orient i occident, la forma en la qual entenen la vida i la mort donant-se rituals per celebrar la vida, alguns dels quals fins i tot practiquem, i rituals per celebrar la mort que podrien d'escandalitzar a occident”. Amb això, fa també referencia als judicis de valor que sovint fem i afegeix, “crec que la bellesa és subjectiva en mirar-se a través de la pintura i em dóna l'eina per reflectir una realitat que ens resulta difícil no jutjar”.
Ivan Floro dibuixa des de petit. Va començar a pintar amb sprays en fàbriques abandonades i en rieres, però en sentir-se limitat a nivell tècnic es va acostar al procediment acadèmic, aprenent dels grans mestres gràcies a Internet. El seu treball actual s'allunya de focalitzar-se exclusivament en la producció pictòrica i s'endinsa en l'observació del procés i la comprensió d'un mateix com a creador.
A la imatge, l’obra de Nulo, "Sobrenatural". Foto: ©Álex Mirò