“El Modernisme i les flors” s'exposa al Museu d'Art de Cerdanyola fins al 13 de gener del 2019.
L’exposició El Modernisme i les flors: de la natura efímera a l’arquitectura posa en relleu com la natura va ser la gran musa i font d’inspiració d’arquitectes i artistes entre finals del segle XIX i començaments del segle XX. Dividida en quatre àmbits –La natura, la font de la inspiració; L’obrador, la creació de les arts de la construcció; L’arquitectura, el jardí urbà, i La ciutat, la natura perduda– la mostra recorre tots els aspectes determinants que van motivar l’ús floral en l’arquitectura del moment.
Els arquitectes estudiaven el món vegetal mitjançant el dibuix i la pintura, o bé invents més moderns com ara la fotografia. Aquests dibuixos passaven després per diferents processos de creació que ens mostren com materials bàsics i senzills –el ciment, el fang, la pedra o el vidre– esdevenien art, tot recreant o transformant el món vegetal dins l’escenari arquitectònic.
El Modernisme i les flors: de la natura efímera a l’arquitectura vol reivindicar la preservació in situ del patrimoni modernista, i també la dificultat de conservació de les arts aplicades a la construcció, ja que, quan desapareix l’arquitectura, l’art aplicada es transforma en un material en risc que habitualment desapareix.
L’exposició, després de Can Tintoré a Esplugues i ara al Museu de Cerdanyola, visitarà altres equipaments de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona. La mostra està organitzada per l’Oficina de Patrimoni Cultural de l’àrea de Cultura, Educació i Esports de la Diputació de Barcelona i els ajuntaments d’Esplugues de Llobregat i Cerdanyola del Vallès.
A la imatge, El Modernisme i les flors. Foto: Eva Guillamet. Cultura Diba.