Durant el 2019, es durà a terme una exposició de gran envergadura. El Musée National des Beaux-arts du Québec (MNBAQ) acollirà "Miró à Majorque. Un esprit libre", que arribarà a el Canadà després de presentar-se a Corea, Bolonya, Torí, i a la mateixa Fundació Miró Mallorca. La mostra ofereix un conjunt de claus per a aproximar-nos a l'esperit i al pensament de l'artista i reuneix al voltant de 155 obres entre pintura, escultura, dibuixos, obra gràfica i tapís, realitzades íntegrament a Mallorca en la seva etapa de maduresa més vital i artística -la menys coneguda i la més innovadora de la seva trajectòria- que constitueixen una part important dels fons de la col·lecció.
Amb la reobertura de l'Edifici Moneo, que tancarà alguns mesos per tal de corregir les diverses patologies que sofreix la coberta de l'edifici, s'inaugurarà una nova exposició permanent de la col·lecció d'obres de Miró, que valorarà el fons artístic de la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca.
Quant a les activitats previstes, la Fundació continuarà potenciant el seu programa didàctic per a centres escolars i famílies; els cursos i els tallers d'obra gràfica, així com l'edició i la col·laboració amb artistes, i un programa d'activitats culturals que comprèn les següents àrees: música i dansa, fotografia i cinema, arquitectura i paisatge o conferències i seminaris.
La Fundació Mas Miró de Mont-roig del Camp al Patronat
Creada l'any 2013, la Fundació Mas Miró és una entitat privada sense ànim de lucre que neix amb la vocació de valorar el Mas Miró i retre homenatge a la figura de Joan Miró, tornant a fer d'aquesta masia un espai d'inspiració, coneixement i reflexió. Amb la Fundació Mas Miró es completa el triangle essencial sobre l'artista, començat amb la Fundació Joan Miró de Barcelona i la Fundació Miró Mallorca.
En referència a aquest tema, cal destacar la immediata creació del "Triangle Miró".
Triangle Miró
L'objectiu d'aquesta proposició és desenvolupar el pensament expressat amb paraules del mateix Joan Miró: "Jo no podria viure en un país al qual no veiés el mar. Vull dir el Mediterrani. Mallorca, Barcelona i Mont-roig han configurat la meva personalitat. D'aquest triangle va néixer el meu art".
El projecte neix d'una reunió que varen mantenir els tres directors actuals de les tres entitats mironianes: Fundació Joan Miró, Fundació Mas Miró i Fundació Miró Mallorca.
La nova marca Fundació Miró Mallorca
El nou web i la imatge corporativa de la Fundació es donar a conèixer el 19 de desembre coincidint amb els actes commemoratius del 25è aniversari d'obertura pública de l'entitat. Aleshores s'aprovaren i presentaren diversos projectes integrals de comunicació en Comissió i Patronat, en relació al nou web i la nostra identitat corporativa. Malgrat tot, i per a donar resposta a certs desacords que aquest fet va generar en alguns membres d'aquests òrgans, des de la Fundació es va decidir formar un grup de treball específic i representatiu per a tractar en profunditat el tema.
El grup de treball està format per Dolors Juncosa, membre de la Comissió de Govern i del Patronat de la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca; Lola Fernández, membre de la Comissió de Govern i del Patronat de la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca; Francisca Niell, membre de la Comissió de Govern i del Patronat de la Fundació; Francisco Copado, director-gerent de la Fundació i Roser Salmoral, cap de servei de Comunicació i Màrqueting de la Fundació. El grup es va reunir en diverses ocasions al llarg de l'estiu per a treballar determinats aspectes que generaven certa disconformitat. Després de diverses sessions de treball s'arribaren als següents acords: Denominació social: Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca; Marca corporativa: Fundació Miró Mallorca; Nou logo. Per això s'actualitza l'actual manual d'identitat, que incorporarà els nous dissenys i canvis aprovats. La portada del nou web de la Fundació inclourà també dos elements nous. D'una banda, el nom de Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca i, de l'altra, una fotografia dels seus fundadors: Joan Miró i Pilar Juncosa, a l'apartat "Fundació".
Pressupost per l'any 2019
La Fundació preveu treballar amb un pressupost total d'1.937.300 €, la qual cosa significa uns 100.000 € més en comparació l'any 2018. L'aportació de l'Ajuntament de Palma baixa lleugerament, però el pressupost augmenta gràcies als ingressos propis generats per la Fundació.
Aquesta quantitat es destinarà a cobrir les despeses generals de la institució i a desenvolupar el seu programa d'activitats, que inclou exposicions, tallers educatius i familiars, activitats divulgatives, tallers d'obra gràfica i el programa de Premis i Beques Pilar Juncosa i Sotheby's, entre d'altres.
Informe del director-gerent
Obres de reparació i rehabilitació a l'Edifici Moneo
Així com al llarg del 2018 s'han reparat les diverses patologies que afectaven el Taller Sert, el 2019 serà el torn de l'Edifici Moneo. Està previst que el concurs de licitació de les obres surti durant el primer trimestre de 2019.
Visites guiades
La Fundació disposa de diferents modalitats de visites guiades perquè es pugui gaudir d'un recorregut per l'obra i la vida de Joan Miró a Mallorca. De la mà d'especialistes, treballadors de la Fundació, es donen a conèixer la història, les tècniques, les anècdotes i els detalls que fan de la visita una experiència. El 2019 s'inclouen novetats en aquest sentit per a poder oferir al visitant una vivència més completa i memorable.
Son Boter
Elvira González, autora de l'inventari dels grafits que va realitzar el 2018, inicia un complet estudi historicoartístic de Son Boter. Els objectius són, entre d'altres, especificar l'any de construcció, les reformes que han tingut lloc, els residents que han habitat la finca, etc.
Aquesta ha estat la darrera reunió a què assistiran tant l'actual batle de Palma, Antoni Noguera, com el regidor de Cultura de l'Ajuntament, Llorenç Carrió. Ambdós han fet un discurs de comiat comentant la feina feta a la Fundació i les fites aconseguides durant aquesta legislatura.