El Casal Solleric presenta del 5 de desembre al 6 de gener l’exposició En versió original, una selecció de peces d’art brut amb obres realitzades per persones amb una malaltia mental que sorgiren d’un taller impulsat pel Solleric.
El regidor de Cultura, Patrimoni, Memòria Històrica i Política Lingüística, Llorenç Carrió, ha explicat que “les arts visuals ens serveixen, un cop més, d’eina per a la reflexió, i alhora d’utilitat per a la millora del dia a dia d’aquestes persones, per ajudar a desestigmatitzar la seva malaltia a nivell social”.
Dins les línies programatives del Casal Solleric es troba la realització de tallers socioeducatius amb col·lectius diversos. En el cas d’aquesta exposició, coordinada i comissariada per Assun Clar, s’ha treballat de forma col·laborativa en l’àmbit de la salut mental. L’art terapeuta Carmen Santiago ha conduit el taller amb el suport de monitors de les Unitats Comunitàries de Rehabilitació de Palma (Son Gibert i Serralta) i amb la col·laboració dels responsables d’aquest dispositiu de salut mental i de l’Hospital Psiquiàtric (Son Espases).
Al taller participaren una quinzena de persones amb malaltia mental, que realitzaren les peces que es poden veure al Solleric. L’objectiu del taller és que les pràctiques artístiques esdevinguin una eina de reflexió que sigui d’utilitat per a la millora del dia a dia d’aquestes persones, així com per desestigmatitzar la seva malaltia a nivell social. A la presentació han assistit dos dels participant del taller, Irene Argüelles Lladó i Juan Andrés Martín
El terme art brut, encunyat per Jean Dubuffet el 1945, fa referència a l’art realitzat per persones alienes al món artístic i a la cultura oficial occidental. A partir de la dècada dels 70 els interns de l’Hospital Psiquiàtric Maria Gugging de Viena van ser reconeguts per Dubuffet com a destacats representants de l’art brut i van començar a mostrar les seves obres al circuit de galeries i museus europeu, passant a ser reconeguts al món de l’art com a valuosos representants d’aquesta tendència. Una selecció d’obres d’aquests artistes procedents de la col·lecció Peter Hopf es mostren, algunes per primera vegada, al públic a l’exposició gràcies a la col·laboració de la seva dipositària Marga Matas.
A la imatge, acte de presentació de la mostra.