La sala Josep Uclés del Centre Cultural El Carme de Badalona (c. Francesc Layret, 78-82) acull fins al 3 de febrer de 2019 l'exposició «Anar i tornar a Brossa». La mostra aplega una selecció d'obres de Patrim, el fons patrimonial de la Col·lecció Belles Arts de la Universitat de Barcelona, reunides a propòsit de la commemoració del centenari del naixement del poeta Joan Brossa.
L'eix temàtic que guia l'exposició és el diàleg entre la selecció d'obres del fons artístic patrimonial de la UB i una tria de la poesia escènica de Joan Brossa. «Amb els diàlegs entre obres es pretén fer present la vigència de la producció de Brossa i projectar-la cap al futur: l'obra que genera obra», expliquen Mar Redondo i Eva Figueras, professores del Departament d'Arts Visuals i Disseny de la UB i comissàries de l'exposició. «Joan Brossa esdevé un magnífic eix de recerca, d'aprenentatge, d'interacció i d'expansió dels processos de creació», afegeixen.
La mostra s'articula en quatre actes: Acte I. El llibre en acció; Acte II. Territori quotidià; Acte III. Insurreccions, i Acte IV. Soroll de silenci. El recorregut suposa una mirada sobre l'entorn, el més proper i el més allunyat. En aquest sentit, «Anar i tornar a Brossa» funciona sota el principi dels vasos comunicants entre els diversos temps, generacions i obres d'art. «Proposem interpretar el present en clau brossiana. Confrontem textos i imatges del segle passat amb d'altres del nou mil·lenni, per dibuixar una espiral d'indubtable contemporaneïtat que materialitza una veu que són moltes veus», expliquen les comissàries.
L'exposició aplega trenta-quatre peces del fons de la UB: una tria d'obres produïdes al llarg de diversos anys, juntament amb una selecció d'obres noves a propòsit d'aquesta exposició. Els artistes són, en la seva majoria, exalumnes de la Facultat Belles Arts, però també n'hi ha de professorat i d'alumnat actual del centre. Les disciplines artístiques són diverses. Hi trobem fotografia, escultura, gravat, llibre-art, instal·lacions i produccions audiovisuals. Aquestes obres conviuen i dialoguen amb la selecció de textos de Brossa: sis accions espectacle, reproduïdes del recull Brossa, Joan. Poesia escènica VIII: postteatre i teatre al carrer (Arola Editors, 2014). D'algunes d'elles, se n'exhibeix el manuscrit original o mecanografiat i corregit per Joan Brossa (Acció espectacle; L'estel. Homenatge a Joan Salvat-Papasseit, i Fet). També s'hi pot visionar la reproducció videogràfica de l'acció Fi, interpretada pel mateix Brossa en el 30è Festival Polyphonix (CCCB, 1997).
L'objectiu de la mostra és homenatjar Joan Brossa en el centenari del seu naixement, i contribuir a difondre, entre les generacions més joves, la rellevància de l'obra i de l'autor, precisament per la seva riquesa, transversalitat i singularitat com a creador. Un artista cívic i compromès amb la llengua, que amb la poesia va encarar la lluita per la llibertat i contra les desigualtats socials i l'alienació de la cultura de l'espectacle.
«Anar i tornar a Brossa» s'inclou en la programació que el Vicerectorat d'Arts, Cultura i Patrimoni de la Universitat de Barcelona i l'Ajuntament de Badalona organitzen conjuntament a la sala d'exposicions Josep Uclés del Centre Cultural El Carme. L'exposició es pot visitar de dimarts a divendres de 16 a 20 h; dissabtes, d'11 a 14 h i de 16 a 20 h, i diumenges i festius, d'11 a 14 h, amb entrada lliure.
Activitats complementàries
La mostra es completa amb dues activitats més. D'una banda, El Centre Cultural El Carme organitza visites guiades a l'exposició cada diumenge, a les 12 h. D'altra banda, el dia 18 de gener de 2019, a les 19 h, també a El Carme de Badalona tindrà lloc la taula rodona «La creació en acció! L'art ens dóna veu?». Moderada per Mar Redondo, hi participaran Glòria Bordons, catedràtica de la Facultat d'Educació de la UB especialista en Joan Brossa; la fotògrafa Amanda Bernal, i l'artista Joan Puche.
El fons Patrim de la UB
L'any 1983, coincidint amb la primera promoció de llicenciats de la Facultat de Belles Arts, la Universitat de Barcelona va formalitzar una dotació pressupostària per adquirir obres de l'alumnat del darrer curs. S'iniciava, aleshores, la col·lecció que des de l'any 2003 rep el nom de Patrim. Actualment la constitueixen més de 230 obres. Amb un indubtable valor documental, el fons testifica, a més, la innovació educativa i creativa dels estudis universitaris de Belles Arts i fa valer les competències socials i culturals dels processos formatius que es desenvolupen a la Facultat per produir i promoure l'art contemporani, i per desenvolupar el pensament crític. Aquest conjunt d'obres, testimoni del desenvolupament del pensament estètic i creatiu en el decurs del temps, amb valor històric afegit a l'artístic, esdevé un bé patrimonial, un llegat que cal conservar, investigar i difondre.
Mostrar-se de cara enfora i donar-se a conèixer és una prioritat de la Facultat de Belles Arts de la UB. En aquest sentit, des de la Facultat es vetlla perquè les obres de Patrim s'exhibeixin en diverses institucions i entitats culturals, com és el cas de l'exposició que s'inaugura ara al Centre Cultural El Carme.
Foto: Universitat de Barcelona.