El Museu del Monestir de Poblet participa en el programa de ‘la peça convidada’ del Museu de Belles Arts de Castelló, amb la col·laboració de l’Institut Valencià de Cultura. Durant els mesos de desembre de 2018 a febrer de 2019.
El retaule major de l’església abacial del cenobi de la Conca de Barberà, realitzat per Damià Forment (València c.
1480 -
Santo Domingo de la Calzada, la Rioja,
22 de desembre de
1540) i el seu taller de Montblanc, entre 1527 i 1529, representa una de les més primitives i destacades mostres de les formes i idees del renaixement a la riba occidental de la Mediterrània.
Realitzat en alabastre de Sarral (Conca de Barberà), és l’obra cimera produïda en aquest material. La pròpia història del retaule i de la presència de Forment a Poblet va marcar un dels episodis més polèmics i interessants de l’art català del segle XVI.
La figura de Sant Sebastià, en origen situada a l’àtic del retaule al costat del calvari que presideix el conjunt, mostra el sant en el moment del seu martiri. L’obra de Forment representa el sant, jove i imberbe quasi nu, en el moment de ser assagetat, amb les mans lligades al tronc d’un arbre darrera del seu cos, oferint el tors a les sagetes del botxí. Aquesta representació va esdevenir una de les imatges més repetides dins la producció dels escultors durant el renaixement i barroc.
La imatge feia més de 10 anys que no sortia del Museu del Monestir de Poblet. La figurà es va exposar per primera vegada al País Valencià durant l’exposició ‘La Corona d’Aragó: el poder i la imatge de l’Edat Mitjana a l’Edat Moderna (segles XII – XVI)’, al Museu de Belles Arts de València, durant els anys 2005 i 2006.
Amb aquest préstec, el Museu de Belles Arts de Castelló i el Museu del Monestir de Poblet inicien una col·laboració que portarà a la interacció de les dues institucions i el seu entorn al llarg dels propers anys.