La galeria Mayoral, carrer Consell de Cent 286 de Barcelona, presenta del 17 de gener al 13 d'abril de el 2019 l'exposició Tàpies, avui. La mostra, que inclou una dotzena de pintures de mitjà i gran format i comissariada per Arnau Puig, oferirà una nova lectura l'obra del pintor posant l'accent en la vigència i rellevància de Tàpies al segle XXI, amb peces curosament seleccionades per la seva contundència plàstica i força expressiva, que abasten un llarg període de la seva trajectòria, des de 1958 a 2000.
Aquesta és la primera vegada que la galeria Mayoral dedica una monogràfica a Tàpies, encara que la seva obra forma part de l'ADN de la galeria i s'havia inclòs en exposicions col·lectives i en projectes pop-up. Amb aquesta mostra, la galeria Mayoral, especialitzada en art modern i de postguerra enfocat sobretot en els grans representants de l'avantguarda espanyola, iniciarà una programació singular durant el 2019 per celebrar el seu 30 aniversari.
Antoni Tàpies (1923-2012) és un dels artistes crucials en l'evolució de la modernitat artística a Catalunya i Espanya i un dels representants més importants de l'informalisme a nivell internacional. L'exposició Tàpies, avui vol donar una mirada actualitzada de l'obra del pintor realitzada des del present de la mà del seu comissari, el filòsof i crític d'art Arnau Puig, que va compartir amb l'artista una gran amistat des de la creació del grup Dau al Set i que l'ha estudiat durant tota la seva trajectòria. La galeria vol fer una aportació a la tasca d'oferir una nova visió sobre l'obra de Tàpies, una obra compromesa i revolucionària, que continua generant preguntes i interpel·lant l'espectador en ple segle XXI.
La vigència de Tàpies es manifesta no només en el seu revolucionari llenguatge plàstic, sinó també en la seva visió humanista; la reivindicació de l'emoció i la poesia; la introducció de les filosofies orientals amb un magistral ús del buit com un element més en la tela; i el seu compromís cívic i social.
La mostra s'inicia precisament l'any 1958, quan Tàpies ja ha consolidat el seu llenguatge pictòric propi, participa a la Biennal de Venècia, on guanya el premi Unesco. Alterant la concepció tradicional de la superfície pictòrica i convertint-la en una mena de mur, Tàpies introdueix en ella incisions, gargots, marques, cal·ligrafies, empremtes i objectes enganxats. Una manera de treballar que va ser una constant durant la seva llarga trajectòria. A l'exposició es podran veure, entre altres, les obres Almenes (1959), Ocre amb sis collages (1973) o Petjades d'esquadres (1980).
Amb motiu de l'exposició, s'editarà un llibre-catàleg que, a part del text del comissari Arnau Puig, inclourà, entre altres, entrevistes en profunditat als quatre directors de la Fundació Tàpies -Manuel Borja-Villel, Núria Enguita, Laurence Rassel i l'actual director, Carles Guerra- a càrrec de Llucià Homs, així com dos assajos de les comissàries Elise Lammer i Laura Copelin, que han realitzat una anàlisi sobre algunes de les obres de la mostra des d'una perspectiva actualitzada.
A la imatge, obra d'Antoni Tàpies.