Elisava, Escola Universitària de Disseny i Enginyeria de Barcelona, mostra, per primera vegada a Espanya, l'obra de l'artista, investigador i acadèmic, Vladan Joler, fins al 22 de desembre a l'escola, amb cita prèvia.
Joler presenta l'obra Anatomy of an AI System, guardonada amb el Premi Design of the Year 2019 i Design of the Decade pel Design Museum de Londres, on analitza de manera contundent l'impacte de la producció de noves tecnologies sobre el mercat laboral i els recursos del planeta. El reconegut investigador reflexiona sobre quins són els materials, infraestructures i treball humà necessaris per a construir sistemes d'intel·ligència artificial com l'Amazon Echo. Anatomy of an AI System, que compta amb la recerca a càrrec de Kate Crawford, representa l'avantguarda de la recerca actual sobre les caixes negres dels productes tecnològics.
El projecte, presentat com un mapa infogràfic i un assaig, destaca qüestions com les conseqüències de l'extracció de metalls per a fabricar assistents de veu, o les dades que aquests dispositius poden recopilar sense el coneixement dels usuaris. El mapa combina i visualitza tres processos d'extracció que es requereixen per a executar un sistema d'intel·ligència artificial a gran escala: recursos materials, treball humà i dades. Els tres elements són presents en el diagrama representat com una descripció visual del naixement, la vida i la mort del dispositiu Amazon Echo.
L'exposició també compta amb dues obres de nova creació mai abans exhibides. The Architecture of a Face Recognition System mostra la implementació d'un sistema de vigilància massiva a Belgrad, però el seu valor és que és un diagrama universal de com funcionen aquest tipus de sistemes. L'obra presenta els diferents elements necessaris per a implementar aquest sistema: des de la creació d'un sistema d'entrenament per a la intel·ligència artificial que té la capacitat de detectar i reconèixer rostres, la instal·lació de diferents tipus de càmeres, fins al procés d'anàlisi i emmagatzematge de les dades gravades.
New Extractivism, la tercera peça expositiva, analitza els costos veritables dels sistemes tecnològics contemporanis - socials, ambientals, econòmics i polítics - que romanen ocults. Una sèrie de conceptes i idees que formen un assemblatge desordenat es reuneixen en una imatge creant una superestructura similar a una màquina, o una al·legoria.