Amb el final d’any, Manresa també s’acomiada de la Capital de la Cultura Catalana, títol que ha ostentat enguany i que passarà a mans de Cervera el 2019. El relleu de la Capitalitat s’ha materialitzat avui en un acte institucional que ha tingut lloc a l’Ajuntament de Manresa protagonitzat per l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, i l’alcalde de Cervera, Ramon Royes, en presència de les màximes autoritats del país en l’àmbit cultural, el M.Hble PresidentQuim Torra i la consellera de Cultura, Laura Borràs; i d’altres personalitats com la regidora de Cultura, Anna Crespo, i Xavier Tudela, president de l’organització Capital de la Cultura Catalana.
Per a la ciutadania, la Capitalitat ha organitzat amb el suport d’Endesa i a la basílica de la Seu, un dels llocs més emblemàtics de la capital del Bages, l’espectacle ‘Lux Mundi: la llum del món’, un espectacular joc de llum i música en directe, que ha esgotat totes les places disponibles Entre avui i demà al vespre, s’ofereixen deu sessions de l’espectacle (de 15 minuts) i es calcula que més de 4.000 persones gaudiran d’aquesta experiència sensorial i immersiva com a acte de cloenda del programa anual cultural de la Capitalitat.
‘Refugiar-se’: 80 anys dels bombardeigs a Manresa
Tot i ser l’espectacle de cloenda, ‘Lux Mundi: la llum del món’ no és la darrera de les activitats culturals del programa de Manresa com a Capital de la Cultura Catalana. L’Ajuntament i l’Associació Memòria i Història de la ciutat han preparat diverses activitats per commemorar els 80 anys dels bombardeigs franquistes i el final de la guerra civil a Manresa, i que tenen l’objectiu recordar aquests fets i homenatjar les víctimes. En total, un espectacle multidisciplinari, una exposició i un taula rodona amb experts.
Així doncs, els propers 22 i 23 de desembre s’estrenarà “Refugiar-se”, un espectacle que combinarà dansa, pintura i poesia, i que tindrà lloc al refugi antiaeri de la Renaixença. L’espectacle, que anirà a càrrec de diversos artistes locals, és una proposta de 25 minuts dirigida per l’artista Quim Moya i que compta amb la participació de Maria Ribera, Mònica Vergés i Laura Bataller (moviment i cos), Sònia Moya (poesia), Àlex Reviriego (música), Èric Casassayas (llums). Les entrades, gratuïtes i limitades a l’aforament designat, s’hauran de recollir a la Regidoria de Cultura. Se’n faran tres passi el dia 22 (17.00 h, 18.00 h i 19.00h) i tres el dia 23 (11.00 h, 12.00 h i 13.00 h).
El 18 de gener de 2019 s’estrenarà l’exposició “Manresa. I la mort va caure del cel. Els bombardeigs a finals de la guerra 1938/39”, una mostra innovadora i impactant sobre els bombardeigs a la capital del Bages que es podrà visitar fins al 3 de març al refugi antiaeri del Grup Escolar Renaixença. La mostra dedica una especial atenció a les 35 víctimes mortals que van produir durant l’atac aeri.
La programació d’activitats entorn la commemoració es clourà el 25 de gener, a les 19.30h, a l’Auditori de la Plana de l’Om, amb una taula rodona amb el títol “Els bombardeigs franquistes durant la guerra civil”, amb la participació d’especialistes i la projecció d’un vídeo protagonitzat per testimonis d’aquests tràgics fets.
A la imatge, l'espectacle Lux Mundi. Foto Genis Sáez.