El 2018 és un any clau per a la Fundació Arqueològica Clos i el Museu Egipci de Barcelona que, enguany, celebren els seus primers 25 anys d’història. La cronologia de la Fundació presenta grans fites, les quals l’han impulsada a ser una de les institucions més importants en l’àmbit cultural del país, especialment en l’estudi i la difusió dels coneixements en l’antic Egipte.
Des del 1993 la Fundació Arqueològica Clos ha invertit importants recursos en la investigació de les antigues civilitzacions. Entre els assoliments més importants en l’àmbit educatiu destaca la creació de la primera Escola d’Egiptologia l’any 2001. El resultat de la qual va ser formar 5 Promocions d’alumnes que complementaven els seus estudis especialitzats en Egiptologia durant any i mig amb un viatge d’estudi a Egipte i un treball de final de cicle.
Capdavantera en la creació d’activitats innovadores per al públic en general, el seu model de gestió esdevé un referent de sostenibilitat econòmica dins el món de la indústria cultural.
La Fundació Arqueològica Clos i el Museu Egipci, d’ençà del seu naixement el 1993, ha adquirit més de 1.200 peces per al seu fons patrimonial fet que ha permès organitzar més de 20 exposicions temporals i 85 exposicions itinerants. En el marc d’aquesta important efemèride el Museu Egipci té instal·lada des del passat mes de juliol l’exposició “Passió per l’Egipte faraònic, 200 anys de col·leccionisme al Museu Egipci de Barcelona”, una mostra que permet als visitants conèixer la història de fins a 105 peces originals que formen part del fons patrimonial del Museu i que anteriorment havien estat en mans de diferents col·leccions privades i públiques.
La mostra, que també vol celebrar els 25 anys d’història de la Fundació Arqueològica Clos, presenta el recorregut històric d’aquestes peces d’incalculable valor a través d’anècdotes i curiositats dels seus anteriors propietaris, que presenten un denominador comú amb la institució: la seva passió per Egipte. Fins el moment més de 40.000 visitants ja han visitat aquesta exposició temporal que havia de finalitzar el 31 de desembre però que fruit del gran interès que ha suscitat ha dut als responsables del Museu Egipci de prendre la decisió de prorrogar-la fins a la primavera de l’any vinent.
Enguany també es compleixen 15 anys de la inauguració del seu Campus Arqueològic, situat a Palau Solità i Plegamans i que fins a la data ha acollit més de 100.000 participants. La seva tasca educativa es va incrementar exponencialment el 2016 amb la creació del Club Junior, a través del qual s’organitzen tallers infantils i juvenils que han atret més de 122.000 inscrits per participar en activitats dins el Museu.