Amb la col·laboració de l'Associació de Pessebristes de Barcelona, el Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes obre al públic el dissabte, dia 12 de desembre, el Pessebre de Nadal, i aquest mateix dia es celebra una jornada de portes obertes de 10 a 17 hores, que substitueix la tradicional inauguració i el posterior concert de nadales, que enguany han estat cancel·lats, atesa l'excepcionalitat sanitària provocada per la Covid-19.
El pessebre és una de les exposicions del monestir i la seva visita està inclosa dins l'entrada general del monestir. És per això que tant pel que fa a la jornada de portes obertes com la resta de dies que està exposat, es recomana la reserva prèvia de l'entrada a la pàgina web del centre.
Una tradició al Monestir de Pedralbes
La realització del pessebre popular al monestir té una llarga tradició no només dins la clausura de la comunitat de clarisses -que recorden el fet atribuït a Sant Francesc de la visió i la plasmació plàstica d'un esdeveniment cabdal del Nadal, com és el naixement de Jesús-, sinó també a les dependències destinades a museu, on des de 1984, cada any s'instal·la un pessebre popular a les estances conegudes com les Procures del monestir.
El Pessebre de Pedralbes es porta a terme en col·laboració amb l'Associació de Pessebristes de Barcelona i durant una època, l'aleshores Museu d'Arts, Indústries i Tradicions Populars de Barcelona també hi va participar amb el muntatge de tres exposicions: Domènec Talarn (1812-1902), Martí Castells i Martí (1915-1995) i Els pessebres del Món, realitzades entre els anys 1997 i 1999. Passats uns anys, el 2013, es va reprendre la col·laboració amb el Museu Etnològic de Barcelona -que engloba l'esmentat Museu d'Arts, Indústries i Tradicions Populars de Barcelona-, aportant cada any figures de reconeguts autors: Bartomeu Marcé i Reixach, els germans Venanci, Agapit Vallmitjana i Barbany, i Montserrat Ribes, entre d'altres, pel muntatge d'un diorama que acompanya i completa el tradicional Pessebre Popular.