La Fundació Maria Cristina Masaveu Peterson i l'Ajuntament de Madrid van presentar Julia, un projecte de Jaume Plensa (Barcelona, 1955) realitzat sota el mecenatge de la Fundació Maria Cristina Masaveu Peterson (FMCMP) per a la ciutat de Madrid. La presentació a premsa ha comptat amb la presència de Fernando Masaveu, president de la Fundació Maria Cristina Masaveu Peterson, Luis Cueto, coordinador general de l'Ajuntament de Madrid i l'artista Jaume Plensa.
Aquesta peça de gran format de 12 metres d'altura de resina de polièster i pols de marbre blanc, s'exposarà del 20 de desembre de 2018 al 20 desembre de 2019 sobre l'antic pedestal de la plaça de Colón, a l'espai que antigament ocupava l'estàtua del navegant genovès.
Amb aquesta exposició s'inaugura un nou programa artístic organitzat per l'Ajuntament de Madrid, que consisteix a mostrar, durant un període aproximat d'un any, una obra artística seleccionada per concurs públic en aquest pedestal de la plaça de Colón. Aquest projecte comptarà amb el mecenatge de la Fundació Maria Cristina Masaveu Peterson durant les tres primeres convocatòries.
Aquesta innovadora iniciativa de mecenatge farà possible que per primera vegada Jaume Plensa Premi Velázquez de les Arts a 2013- exposi una obra d'aquestes característiques a Espanya. L'elecció d'aquest artista, de reconeguda trajectòria internacional, pretén servir d'impuls per promoure el desenvolupament de projectes futurs.
Es tracta d'una obra creada expressament per aquest espai i que s'integrarà en la Col·lecció d'Art de la FMCMP. En paraules de l'artista: "Julia està dirigida al cor del nostre ésser. És un mirall poètic i virtual en què cada un de nosaltres es pugui veure reflectit en les seves preguntes més íntimes provocant un instant de reflexió personal i íntim dins de l'agitat dinamisme que genera l'espai públic".
Una peça única que canviarà temporalment la percepció del paisatge urbà de la ciutat i que contribuirà a fer de Madrid un lloc de referència dins de l'art en els espais públics.
Jaume Plensa
Jaume Plensa és un artista de materials, sensacions i idees. Les seves referències abasten la literatura, la poesia, la música i el pensament.
Ell es considera, sobretot, escultor, encara que el seu procés creatiu ha transitat per múltiples disciplines. Les seves obres es dirigeixen a la condició mateixa de l'ésser: la seva essència física i espiritual, la consciència de si mateix i del seu passat, els seus codis morals i dogmes i la seva relació amb la natura.
Nascut a Barcelona el 1955, va estudiar a la Llotja i en Belles Arts Sant Jordi. Des de 1980, l'any de la seva primera exposició a Barcelona, ha viscut i treballat a Alemanya, Bèlgica, Anglaterra, França i els Estats Units, actualment resideix a Barcelona.
Jaume Plensa exposa regularment en galeries i museus d'Europa, Estats Units i Àsia, però una part molt significativa de la seva obra és la que desenvolupa per a espais públics. Hi ha obres seves instal·lades de forma permanent a Espanya, França, Japó, Anglaterra, Corea, Alemanya, Canadà, Estats Units, Xina, etc.
Ha estat professor a l'École Nationale Supérieure des Beaux-Arts de París i col·labora regularment amb la School of the Art Institute de Chicago com a professor convidat. Així mateix, ha impartit nombroses conferències i cursos en universitats, museus i institucions culturals de tot el món.
La Fundació Maria Cristina Masaveu Peterson
La Fundació Maria Cristina Masaveu Peterson és una fundació espanyola privada sense ànim de lucre creada el 2006 per Maria Cristina Masaveu Peterson amb la vocació d'impulsar, dins de la tradició de mecenatge i patrocini de la família Masaveu, la cultura, la formació i investigació científica a nivell nacional i internacional, amb especial atenció a Astúries.
A través dels seus més de 10 anys d'història, la Fundació Maria Cristina Masaveu Peterson ha vingut desenvolupat una intensa activitat cultural en diferents àmbits, així com una àmplia tasca de mecenatge.
Des de març de 2013, la Fundació Maria Cristina Masaveu Peterson és, a més, la gestora de la Col·lecció Masaveu, un dels fons artístics privats més importants d'Espanya.
Fotos: Joaquin Cortés.