"Antoni Benaiges, el mestre que va prometre el mar", es pot visitar fins al 3 de març del 2019 al Museu Marítim de Barcelona.
L’Espai Mirador del Museu Marítim és escenari de l’exposició Antoni Benaiges, el mestre que va prometre el mar, una mostra coproduïda pel Museu Marítim de Barcelona i el Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya. Antoni Benaiges fou un mestre republicà de Mont-roig del Camp que seguia les tècniques pedagògiques de Célestin Freinet. La metodologia de treball consistia a editar a l’escola unes petites publicacions o quaderns a partir dels dibuixos i els textos lliures que feien els nens i nenes, i que eren un reflex de la seva manera de viure i d’entendre el món: la família, el paisatge, els viatges, etc. Aquesta metodologia fomentava l’experimentació i la implicació de l’alumnat en el procés d’aprenentatge, en el qual la impremta esdevenia un instrument per a l’aprenentatge i la socialització imprescindible.
L’exposició, comissariada pel fotògraf i documentalista Sergi Bernal (Barcelona, 1973), recrea una escola republicana de l’any 1934-36 a partir del contingut dels llibrets realitzats pels alumnes, conservats per la família Benaiges. La mostra inclou fotografies, cartes de l’època, mobiliari i documentació diversa que permet als visitants imaginar l’ambient de Bañuelos de Bureba, el poble de la província de Burgos, en què Benaiges va impartir classe.
A la imatge, La impremta. Foto: Pere de Prada.