Estudi Tigomigo, carrer del Viveret 17 de Terrassa, presenta a partir del 12 de gener i fins al 3 de març, la mostra Vera i Victoria de la fotògrafa Mar Sáez, el diari visual sobre l'amor d'una parella transsexual i una oda a l'amor a través de la poesia i els alurs de plata.
Vera i Victoria és un dels treballs fotogràfics més celebrats en els últims anys. Mar Sáez aprofitarà per a presentar el seu nou llibre, Gabriel, i impartir un taller sobre fotografia. “El dia en què la Vera va besar per primera vegada a la Victoria li va confessar que era transsexual. Va ser en un parc. No va canviar res. Durant els quatre anys que van passar juntes es van estimar com mai abans havien estimat a ningú”. Així comença el llibre Vera i Victoria, de Mar Sáez, una de les joves fotògrafes espanyoles més reconegudes.
Al llarg d'aquests quatre anys, Mar va conviure amb elles i d'aquesta complicitat va néixer un diari visual que reflecteix, amb poesia i bellesa, l'univers íntim de les dues joves.
Un treball que podrà veure's a partir del 12 de gener a la sala Tigomigo (Terrassa) i a partir del 7 de febrer també en l'espai La Galeria, del Centre Cultural.
“És un treball que s'escapa del purament documental per a endinsar-nos en terrenys molt més evocadors i atemporals”, explica Paulo Cacais, director de Tigomigo. “Que una de les protagonistes sigui transsexual acaba convertint-se en una cosa anecdòtica perquè Mar aconsegueix captar l'essència de qualsevol relació”.
L'exposició podrà veure's en l'Estudi Tigomigo fins al 2 de març. “Aquesta vegada hem volgut anar més enllà i desdoblegar la mostra. Part de l'exposició es mostrarà en La Galeria, una sala d'art del Centre Cultural de Terrassa a partir del 7 de febrer. D'aquesta manera es crea un diàleg entre els dos espais que ens semblava molt interessant” explica Cacais.
Aprofitant l'exposició, Mar Sáez impartirà també el taller "El projecte fotogràfic: de la idea a la materialització" i presentarà en primícia el seu últim llibre Gabriel publicat amb André Frère Éditions.
Vera i Victoria i Gabriel són dos projectes que tenen una mateixa arrel: un projecte que investigava el concepte d’identitat. No obstant això van acabar convertint-se en dos treballs amb veu pròpia. Vera i Victoria està considerat, per molts motius, com un dels millors treballs de fotografia documental realitzats a Espanya els últims anys. Gabriel, realitzat en paral·lel, ha vist la llum en format lliuro aquest 2019.
Mar Sáez és una de les fotògrafes espanyoles contemporànies amb una trajectòria més sòlida i interessant. Va estudiar Psicologia i Comunicació Audiovisual i diversos màsters especialitzats en fotografia. Actualment compagina el seu treball com a fotògrafa freelance amb el desenvolupament de projectes personals.
Durant dos anys consecutius, el 2016 i 2017, ha estat seleccionada per al premi Descobriments de PhotoEspaña. Així mateix, ha guanyat dues vegades el Premi LUX de Fotografia Professional (2014 bronze i 2015 or). En 2016 va publicar el seu primer fotollibre, Vera i Victoria, André Frère Éditions i La Kursala, que va presentar en Paris Photo. També va publicar el periòdic DUO-A: “Sobre el viatge per carretera amb desconeguts”, Phree, al costat de l’escriptor Miguel Ángel Hernández.
Estudi Tigomigo és un centre d'art i de creació nascut a Terrassa el 2014. Des de llavors desenvolupa una programació estable d'exposicions d'art contemporani amb un profund compromís amb aquells artistes que són capaços de crear experiències úniques que ens permeten emocionar-nos, reflexionar i replantejar-nos la nostra realitat.
A la imatge, fotografia de Mar Sáez.