La Fundació ARCO concedeix els Premis "A" al Col·leccionisme en la seva 23a edició. Cleusa Garfinkel; CAAC Mali, Museu d'Art de Lima; The Meadows Foundation; Col·lecció Banc d'Espanya; Col·lecció H.E.F., Juan Entrecanales Azcárate, i Col·lecció Kells, Juan Manuel Elizalde i Choli Fonts, són els guardonats en aquesta ocasió
Madrid, 16 de gener de 2019.- La Fundació ARCO, impulsada per Ifema, ha atorgat els seus Premis'A` al Col·leccionisme que en aquesta ocasió ha reconegut 06:00 col·leccions: Cleusa Garfinkel; CAAC Mali, Museu d'Art de Lima; The Meadows Foundation; Col·lecció Banc d'Espanya; Col·lecció H.E.F., Juan Entrecanales Azcárate, i Col·lecció Kells, Juan Manuel Elizalde i Choli Fonts.
En aquesta vint tercera edició, s'ha concedit aquests sis guardons que reconeixen el valor artístic dels fons de col·leccionistes i institucions, així com la seva tasca en el suport a la difusió de l'art contemporani.
L'acte de lliurament dels premis tindrà lloc a la Comunitat de Madrid el dimarts 26 de febrer, després del qual se celebrarà un sopar en què es recaptaran fons destinats a l'adquisició d'obres en ARCOmadrid per la Col·lecció Fundació ARCO.
Cleusa Garfinkel és una de les col·leccionistes més actives i influents del panorama artístic brasiler. Va començar la seva col·lecció en 1974 adquirint pintures d'artistes modernistes brasilers, com Alfredo Volpi, Antonio Bandeira i Yolanda Mohalyi, així com d'artistes populars, com Miriam Inés. A partir dels anys 80, va passar a interessar-se per l'art contemporani, tant brasiler com internacional, convertint-lo en la seva marca, i va incorporar a la seva col·lecció noms com Alighiero Boeti, Ansel Kiefer, Beatriz Milhazes, Carlos Bunga, Carlos Garaicoa, Cecily Brown, Edgar d'Souza, Georg Baselitz, Jaume Plensa, Miquel Barceló i Tunga.
La col·lecció de Cleusa Garfinkel té un compromís molt marcat amb la producció contemporània, sobretot brasilera, representada per noms com Beatriz Milhazes, Cildo Meireles, Edgar de Souza, Jac Leirner i Tunga, però també compta amb una forta presència de noms fonamentals de la escena internacional, com Anish Kapur, Ansel Kiefer, Damien Hirst, Georg Baselitz, Jaume Plensa, Mona Hatoum, Olafur Eliasson i Willian Kentridge, una cosa que encara no és molt comú en el context del col·leccionista privat brasiler. Una altra característica de la seva col·lecció és la forta presència de dones artistes, com les brasileres Adriana Varejão, Anna Maria Maiolino i Lygia Clark, la cubana Zilia Sanchéz, la francesa Louise Bougeois i la britànica Tracy Emmy.
El Comitè d'Adquisicions d'Art Contemporani va ser creat al desembre de 2006 per tal de donar suport al MALI en l'enriquiment de la seva col·lecció permanent d'art contemporani, i contribuir a que aquests fons siguin una mostra representativa de la creació contemporània al Perú i de les seves relacions amb l'art d'altres països d'Amèrica Llatina. Després de les gestions de Jorge Basadre Brazzini, Muriel Clemens i Alberto Rebaza Torres, Alexandra Bryce Cisneros va assumir la presidència en 2018.
La col·lecció d'art contemporani del MALI és el testimoni d'un compromís de la institució amb la creació artística del present. Si bé els seus inicis es fonen amb els del propi museu, el conjunt ha cobrat un nou impuls en els últims anys. Un trànsit marcat, entre d'altres, pel desenvolupament d'una escena artística en plena i radical transformació. És el propi dinamisme de l'art local el que condueix a la creació d'una curadoria especialitzada i d'aquest Comitè d'Adquisicions exclusivament dedicat a enriquir la col·lecció contemporània.
The Meadows Museum és la principal institució dels EUA centrada en l'estudi i la presentació de l'art d'Espanya. El 1962, l'empresari i filantrop de Dallas, Algur H. Meadows, va donar a la Southern Methodist University seva col·lecció privada de pintures espanyoles, i altres fons, per crear un museu, que es va obrir al públic el 1965. Això marcava el primer pas per complir amb la visió de Meadows de crear "un petit Prado per Texas". Avui en dia, The Meadows alberga una de les col·leccions més grans i completes d'art espanyol fora d'Espanya. La col·lecció abasta des del segle X fins al segle XXI i inclou objectes medievals, escultures renaixentistes i barroques, pintures de l'Edat d'Or i mestres moderns, així com una important col·lecció d'art contemporani. Els artistes representats a la col·lecció inclouen a Dalí, El Greco, Fortuny, Goya, Miró, Murillo, Picasso, Ribera, Sorolla i Velázquez, entre molts altres.
A la imatge, Premis "A" al Col·leccionisme de la Fundació ARCO.