El CCCB, carrer Montalegre 5 de Barcelona, enceta nou calendari d'activitats amb el Debat de Barcelona amb Sara Ahmed el 20 de gener de 2019. Les institucions són mecanismes que regulen les relacions entre els individus i la societat, amb la qual cosa configuren la nostra vida col·lectiva. Però, què passa quan algú protesta, en el si de la institució, per denunciar males praxis, vulneracions de drets o abusos de poder? Segons l'escriptora feminista Sara Ahmed, alçar la veu és el gest que algunes persones han de fer per visibilitzar-se davant de la societat i poder reclamar un espai. Tanmateix, aquesta presa de posició implica situar-se en el punt de mira de les crítiques i el rebuig. A més, presentar una queixa requereix seguir els procediments que imposa una mecànica institucional concreta i, per tant, formar part del mateix sistema que s'està qüestionant.
Les obres de Sara Ahmed ajuden a teixir llaços entre la teoria feminista i la vida feminista. Ahmed qüestiona posar al centre la disputa per la felicitat construïda a partir d'un determinat ideal social. Aquest enfocament hauria facilitat la construcció de dues figures: d'una banda, la de la mestressa de casa infeliç, que construiria, al seu torn, una nova fantasia a l'entorn de l'emancipació de la llar sense tenir en compte qui hi té dret; de l'altra, la de la feminista aixafaguitarres, que hauria servit perquè algunes autores elaboressin un discurs reaccionari enfront del feminisme, entès com allò que no permet que les dones siguin felices. Què és el que ens mena a pensar la mateixa consciència feminista com una forma d'infelicitat? Publiquem, per cortesia de Caja Negra Editora, un avançament del nou llibre de l'autora, La promesa de la felicitat, en el qual aprofundeix en aquesta perspectiva.
Xcèntric 2019. Kino Klub Split el 24 de gener, 19.30h. Una selecció de peces experimentals dels autors més destacats del Kino klub Split, que va néixer a la Iugoslàvia comunista com un instrument estatal per promoure l'estètica del realisme socialista dels anys cinquanta, però que, irònicament, va contribuir a l'auge de l'avantguarda fílmica iugoslava i de la internacionalment reconeguda corrent de l'Onada Negra dels anys seixanta i setanta.
Xcèntric 2019. Margarida Cordeiro i Antonio Reis el 27 de gener, 18.30h. A Ana,la segona pel·lícula que Reis i Cordeiro van filmar a Trás-os-Montes, els avis tenen cura de les cases i els nens juguen, sorpresos amb la descoberta de cada nova substància —el mercuri, un prisma—, evitant tota cronologia o conflicte. Els llocs, els gestos i les tradicions es conserven en visions immediates i suficients, sense psicologia ni simbolisme.
Stanley Kubrick per a persones amb ceguesa el 23 de gener, 16h. Us proposem una visita a l'exposició «Stanley Kubrick»adaptada amb experiències tàctils, sonores i acompanyats per una persona que explicarà i comentarà l'exposició.
Programa d'activitats "Stanley Kubrick" als Centres Cívics i Biblioteques de Barcelona del 21 de gener al 23 de març. De gener a març i amb l'obra de Stanley Kubrick com a excusa, les biblioteques i centres cívics de Barcelona presenten una variada programació que ens permet acostar-nos a l'obra d'aquest director des de diferents perspectives i abordar diversos temes del seu interès com la guerra, la literatura, la intel·ligència artificial, la música i molt més.
A la imatge, obra de Sara Ahmed.