El proper dissabte 26 de gener a les 18h, la sala d’actes del Museu de la Vida Rural acollirà la presentació del llibre “El porró. De Poblet a Nova York” de Josep M. Rovira i Valls. A més de l’autor, l’acte comptarà amb la presentació del periodista i escriptor Joan Rendé i Masdéu
L’obra s’ha publicat gràcies a la Beca Maria Font de Carulla, convocada pel Museu de la Vida Rural, l’Editorial Barcino i la Fundació Carulla. L’objectiu de la beca és afavorir la recerca etnològica, però també projectes de recerca sociològica, històrica i literària que tinguin a veure específicament amb el món rural. El llibre ha estat editat per Cossetània Edicions.
El porró, un atuell de la Conca que ha fet la volta al món
Des dels seus orígens a Poblet, al segle XIV, fins a les grans col·leccions internacionals de vidre, com la del Corning Museum of Glass de Nova York, el porró ha estat la inspiració de poetes i literats, i d’artistes com Picasso, Miró i Matisse, a causa de la seva bellesa i excepcionalitat.
El llibre fa un repàs a l’evolució que ha fet aquest atuell, des de l’edat antiga i la importància de beure a galet, fins a les propostes més contemporànies. L’obra permet aprofundir en un dels objectes típics catalans que més s’ha sabut reinventar i reinterpretar.
L’autor: Josep M. Rovira i Valls
Josep M. Rovira i Valls (Cabra del Camp, Alt Camp, 1958), entusiasta del vidre i de la ceràmica popular, d’uns anys ençà s’ha dedicat a l’estudi del porró. La seva professió de publicitari l’ha dut a col·laborar en publicacions de diversos àmbits. És coautor de llibres com La cuina dels encants (2007), Monestirs reials a la Catalunya Nova (2008) i Enric Adserà Riba. 50 anys de trajectòria artística (2012). És autor de la monografia Fra Jaume Gener, el gran lul·lista de Santes Creus, i la seva relació amb Pere Daguí i Joan Bonllavi, publicada per l’Arxiu Bibliogràfic de Santes Creus (2018). És el director de la revista Cultura i Paisatge de la Ruta del Cister, on ha publicat nombrosos articles des de l’any 2005 fins avui en dia.