Es va donar a conèixer una iniciativa per connectar les noves generacions de nens i nenes de la Conca de Barberà amb la figura de l'artista Maties Palau Ferré (Montblanc, 1921-2000), conegut com "el pintor que cremava els seus quadres", de qui enguany se celebra el centenari del seu naixement. És una commemoració oficial de la Generalitat de Catalunya.
Així, en la roda de premsa celebrada a l'Ajuntament de Montblanc, s'ha presentat la Petita Història de Palau Ferré, un llibre infantil de l'Editorial Mediterrània escrit per la besneboda de l'artista, Rosa de les Neus Marco-Palau, i il·lustrat per la dibuixant Pilarín Bayés, que l'Ajuntament de Montblanc i el Consell Comarcal de la Conca de Barberà distribuirà a totes les escoles de la comarca.
Un llibre infantil ple d'art
A l'acte, la regidora de Cultura de l'Ajuntament de Montblanc, Núria Besora, ha fet èmfasi que "la publicació d'un conte infantil dedicat al pintor Palau Ferré és una iniciativa molt interessant que vincula l'art contemporani del nostre país, la història de Montblanc i el món educatiu" i ha expressat que "el llibre té per objectiu que els infants coneguin i estimin el patrimoni cultural de Montblanc i la Conca just quan s'està celebrant l'Any Palau Ferré, una intensa commemoració del centenari de l'artista arreu de Catalunya".
De la mateixa manera, la consellera comarcal de Cultura de la Conca de Barberà, Sílvia Itúrria ha remarcat que "és important que des de les institucions valorem personalitats de la Conca de Barberà com el pintor Palau Ferré, que va tenir una projecció destacada arreu de Catalunya i també en l'àmbit internacional", i en aquest sentit, ha recordat que "presentar-ho a través de les escoles és la millor manera per arribar als més petits de casa, perquè ja creixin sabent qui era aquest artista que pintava els paisatges de la Conca".
En aquesta mateixa línia, la besneboda de l'artista i autora del llibre, Rosa de les Neus Marco-Palau, s'ha mostrat molt satisfeta pel suport institucional a l'Any Palau Ferré i ha explicat que "treballar conjuntament amb la dibuixant Pilarín Bayés ha estat un autèntic plaer, la vida apassionant de Palau Ferré la va captivar i el resultat és un llibre preciós ple de colors, perquè tota la família pugui endinsar-se en la història de l'artista".
L'acte l'ha conclòs l'alcalde de Montblanc, Josep Andreu, que ha rememorat els seus anys d'infantesa i joventut, quan amb la família visitaven l'estudi de Palau Ferré i s'endinsaven en l'imaginari referencial de l'artista. En aquest sentit ha constatat "que amb iniciatives com les de la publicació del conte i tot el seguit d'exposicions de l'Any Palau Ferré, Montblanc ha aconseguit situar de nou el seu pintor més internacional entre els noms més destacats de l'art català del segle XX".
Palau Ferré vist per Pilarín Bayés
La dibuixant Pilarín Bayés, destaca del pintor cubista que: "Per a mi, dues característiques molt interessants de Maties Palau Ferré són, d'una banda, l'ús del color que emprava a les seves pintures i, d'altra banda, la predilecció temàtica de l'artista per la figura femenina idealitzada, que domina moltíssim la seva obra".
Així, a la Petita Història de Palau Ferré, Pilarín Bayés ens sintetitza, amb els seus característics dibuixos infantils, les diverses etapes viscudes pel pintor cubista: el seu Montblanc natal, l'etapa dels estudis de Belles Arts a la Barcelona de postguerra, les primeres exposicions a la Sala Gaspar i als Salons d'Octubre, els anys de París, el grans projectes dels anys seixanta, el seu pas als Estats Units, el parèntesi artístic de la crema de quadres i els homenatges dels anys noranta.
Al llarg de tot el llibre, Pilarín Bayés narra els diversos episodis de la vida de l'artista a través de les mateixes figures que ideava Palau Ferré. Així, al llarg de les diverses pàgines del conte trobem les figures femenines d'ulls ametllats que va crear el pintor montblanquí, arlequins multicolors, la llegenda de Sant Jordi, sardanistes, minotaures i noies amb gladiols, coloms i síndries.
A més de pintures, escultures i ceràmiques dibuixades per Pilarín Bayés a partir de les obres de l'artista, al llibre també podem trobar-hi algunes obres icòniques de Palau Ferré, com l'escultura de la Sagrada Família de la Seu d'Urgell, les pintures de la capella de Can Coll de Lliçà de Vall o els cartells que l'artista va crear per a diverses ONG com Amnistia Internacional, el Memorial per la Pau Josep i Liesel Vidal o la Federació Catalana de Voluntariat Social.