Fins al 17 de febrer del 2019, AP Gallery de Martín Muñoz de Ayllón, Riaza (Segovia) presenta el nou projecte de Rubén Martín de Lucas, Iceberg Nations, per al quall'artista ha viatjat fins Groenlàndia juntament l'expedicionari Hilo Moreno i el jove realitzador i director de fotografia, Fernando Martín Borlán. En aquesta ocasió, Martín de Lucas i el seu equip han desenvolupat i documentat, a través de vídeos i fotografies, un seguit d'accions sobre el paisatge per qüestionar la validesa i naturalesa del concepte nació. Aquest treball s'emmarca dins de la sèrie Stupid borders.
"Cap nació existeix de manera física, és a dir, com un ens objectiu. La seva naturalesa és líquida i intangible, se sosté com a construcció mental present únicament en l'imaginari col·lectiu. Tota guerra, tota violència d'estat i tota forma de govern es recolzen en aquest concepte. No obstant això, tota nació, igual que una panna de gel surant sobre el mar, està condemnada a diluir-se. "La traducció visual d'aquesta reflexió és una sèrie d'"Estats Iceberg". Els indlandis, o casquets glacials, a la deriva es converteixen en illa-nació. Es tracta d'un camp de gel de dimensions ciclòpies, l'edat pot oscil·lar, segons l'estrat, entre 0 i 100.000 anys, i la massa creix en el centre i es desplaça cap a la perifèria en forma de nombrosos fronts glaceres. Són els blocs de gel procedents d'aquests fronts què l'artista utilitza per construir una metàfora plena d'ironia, en dotar de nacionalitat a una massa de gel mil·lenari just quan està a punt de morir.
En les accions que formen part del projecte es veu un home que aborda diversos icebergs per plantar-hi una bandera i constituir-los com a nació. Mitjançant aquest senzill gest Rubén Martín de Lluc ens insta a qüestionar termes com a país, nació o nacionalisme, evidenciant el caràcter abstracte i temporal d'uns conceptes que, tot i no tenir solidesa objectiva, són fonts de tensió contínua".