L’artista visual Xavi Bové i l’estudi creatiu Onionlab presenten Time Rhythm, una instal·lació lumínica i sonora de gran format, en el prestigiós iLight Singapore, el festival de llum més important d’Àsia. Time Rhythm ha estat una de les instal·lacions seleccionades per formar part de la vuitena edició del festival que se celebra a Singapur del 28 de gener al 24 de febrer.
El festival, que enguany ha canviat el mes de celebració per sumar-se als actes commemoratius del bicentenari de la fundació de Singapur, programa trenta-tres instal·lacions lumíniques de gran format en diferents espais de la ciutat distribuïts al voltant del moll de la badia de Marina.
“Time Rhythm”, situada a l’Anderson Bridge, compta d’una gran complexitat tecnològica. La peça, patrocinada per la prestigiosa empresa d’il·luminació Martin by Harman, està formada per 400 barres de LED digital VDO Sceptron 20, programades amb píxel mapping i 25 caps mòbils Mac Axiom Hybrid de Martin, sincronitzat amb la música.
A nivell sonor, la peça comença amb una reflexió poètica en veu en off. Després, un metrònom sonor a 60bpm -una pulsació per segon- marca el ritme de l'obra. A aquest s’afegeixen altres ritmes a destemps, que acaben confluint i donant pas a l'harmonia, a un fragment de repòs i a una explosió final. S’han utilitzat en la composició una combinació d’instruments tradicionals de Singapur, com guzheng, rabana o dizi, amb veus i elements electrònics contemporanis.
La instal·lació, creada per Xavi Bové i Onionlab, i amb la composició musical de Zinkman, converteix el pont en un mastodòntic instrument musical amb patrons visuals basats en l’arquitectura del pont. L’obra planteja una reflexió al voltant del caos i l’ordre en la música, la natura i en tot allò que ens fa existir.
Xavi Bové ha estat al càrrec del concepte, guió i plantejament musical, i Onionlab ha creat els continguts i realitzat la direcció tècnica del projecte.
“Time Rhythm” està basada en els tres conceptes que defineixen el festival: “Temps” en referència a la commemoració aquest 2019 del bicentenari de Singapur, “Aigua”, com l’element que uneix totes les instal·lacions del festival, disposades al voltant del riu, i el mitjà pel qual Sir Raffles va arribar a Singapur, i “Música”, com a llenguatge universal de connexió entre cultures, i l’element imprescindible sincònic en les obres de Xavi Bové.
Xavi Bové és compositor visual, apassionat per la tradició i la innovació, l’orgànic i el digital. Bové dirigeix projectes audiovisuals on l’art i la tecnologia es donen la mà, i on la imatge manté una profunda relació amb la música. Enginyer de telecomunicacions, el seu treball es caracteritza per proporcionar una visió sensible en camps com la interpretació de música en viu, videomapping, videoart, arts escèniques i new media.
Onionlab és un estudi multidisciplinar especialitzat en la direcció i producció d’espectacles audiovisuals per grans esdeveniments. Onionlab crea experiències interactives, motion design i espectacles audiovisuals per empreses relacionades amb el disseny, l’art i la tecnologia.
A la imatge, “Time Rhythm”.