L'Arts Santa Mònica presenta nova agenda d'activitats per als primers dies del mes de febrer de 2019.
Del 31 de gener al 2 de febrer acull el Festival Eufònic Urbà, Festival d’arts sonores i visual, al Claustre Max Cahner, Espai Balcó i Espai Residència. Eufònic Urbà, l’extensió urbana del festival que se celebra a Terres de l'Ebre, torna a l’Arts Santa Mònica de Barcelona del 31 de gener al 2 de febrer de 2019, amb una selecció d’algunes de les millors actuacions audiovisuals i propostes experimentals que van passar per l’edició originària d’Eufònic, així com una presentació de les residències i les instal·lacions artístiques especialment comissariades per al festival.
L'1 de febrer a les 18.30h, projecció del documental Guerreres del Temps. Activitat relacionada amb l’exposició Immenses elles. La Bonne: Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison. És un documental col·laboratiu i etnogràfic, produït per ReDespierta: mujeres reiventándonos, una xarxa que integra 97 artistes voluntaris de 18 països. Es tracta d'entrevistes a 6 dones majors procedents de diferents cultures (Cuba, Veneçuela, Anglaterra, Catalunya, Mèxic i Xile), per reflexionar sobre el significat d'envellir des de la seva experiència de vida, i el valor social que s'atorga a la gent gran en el món d'avui. Un homenatge a aquesta generació de dones, que han constituït pilars de famílies i contribuït al desenvolupament social, en temps de guerres passades i grans desigualtats de gènere. Durada: 60 minuts. Idioma: V.O. castellà. Organitzen: Asociación Cultural Trans-Fusión Cubana, la red de mujeres creadoras ReDespierta: mujeres reinventándonos. Amb el suport: La Bonne: Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison.
Del 29 de gener al 24 de març presenta l'exposició Si mireu el vent d'on ve. 50 anys del Grup de folk. El 1968 el món es va revolucionar. El maig francès va mostrar la nova identitat de l'esquerra, mentre als EUA el moviment hippie anava prenent força. Als Països Catalans sorgia el Grup de Folk, un col·lectiu de grups i cantants que volien marcar distància respecte de la Nova Cançó. Els seus referents es centraven en l'ona folk que es vivia als Estats Units, i en noms com Peter, Paul & Mary i, sobretot, Bob Dylan; sense descuidar, però, referents del folk d'arreu del món. També van tenir interès a recuperar cançons tradicionals catalanes, una de les quals, "Les pometes", va esdevenir un veritable himne.
Al Grup de Folk s'hi van integrar, entre d'altres, Falsterbo 3, Jaume Arnella, Pau i Jordi, Els 3 Tambors, Xesco Boix, Maria del Mar Bonet, Ovidi Montllor, Jordi Roura, Consol i Ramon Casajoana, Sisa,... A més, va ser un moviment contagiós i arreu del país van sorgir petits grups de folk que van revolucionar l'escena musical.
Tot i que l'aventura del Grup de Folk va durar només nou mesos, la seva aportació va acabar sent decisiva per al desenvolupament de la música catalana dels anys següents. Tant és així que, avui, cinquanta anys després, les seves cançons continuen sent vigents.
Dek 14 de febrer al 14 d'abril presenta El desig de creure. La mostra reuneix el treball de set artistes que recorren als recursos de la prestidigitació, l’endevinació i l’aparicionisme, però també de la tecnologia i la ciència. L’exposició analitza les circumstàncies que rodegen la producció d’il·lusions en relació amb la percepció de la realitat i es centra en el paper que hi juga la predisposició de l’espectador a creure en uns fets que contradiuen les lleis de la física, la química i l’òptica. Artistes: Lúa Coderch, Enric Farrés Duran, Jordi Ferreiro, Christian Jankowski, Júlia Montilla, Dani Montlleó i João Onofre. Comissariat: Cèlia del Diego
A partir del 15 de febrer i fins al 10 de març presenta a l'Espai Balcó la mostra Immenses elles. Retrats de dones grans de diverses cultures. Aquesta exposició col·lectiva sorgeix del procés de realització del documental col·laboratiu Guerreres del Temps, impulsat per la Red de mujeres creadoras ReDespierta: mujeres reiventándonos i la Asociación Cultural Trans-Fusión Cubana. Es tracta de 26 fotografies de 13 autors, amb una perspectiva multicultural, que pretén reflectir el fenomen de l’envelliment en dones grans de diverses cultures, a partir de retratar les seves realitats. Una aposta per reflexionar sobre la nostra futura vellesa, en una era d’enormes avançaments tecnològics i científics, però on la soledat encara no té cura.
De l'11 de gener al 17 de febrer presenta Cabo San Roque. No em va fer Joan Brossa. La instal·lació No em va fer Joan Brossa és un projecte expositiu d’art sonor que té com a gènesis l’exploració transversal de la prosa més desconeguda i primerenca del poeta Joan Brossa. El resultat és una obra sonora i plàstica de cabosanroque, on no només s’involucren el coneixement de diferents disciplines sinó la connexió entre elles per arribar a un àmbit d’acció més ample.
Del 18 de gener al 9 de març presenta al Centre Cultural El Casino, Manresa la mostra Natural/Artificial. En aquesta ocasió es treballa la dicotomia natural i artificial; en un moment històric en què ambdós conceptes semblen haver-se desdibuixat més que mai, els límits entre l’un i l’altre són imprecisos, de manera que, tot sovint, ens veiem abocats a més d’una confusió i engany. En moltes ocasions ens trobem amb el que és natural, adulterat, i allò artificial, revestit d’una certa aura natural; tot dependrà d’on es posi l’accent.
A la imatge, Grup de Folk.