Interiorisme, disseny gràfic i poesia humanitzen el nou Hospital d’Oncologia i Hematologia de Manresa. Rai Pinto i Dani Rubio, estudis de disseny d’interiors i disseny gràfic, respectivament, han estat els encarregats de desenvolupar el projecte d’interiorisme i gràfica aplicada a l’espai.
L’objectiu principal de l’encàrrec és humanitzar els espais hospitalaris, permetent als pacients afrontar els corresponents tractaments en un entorn de màxim confort i calidesa.
El nou Hospital de Dia D’Oncologia i Hematologia forma part de Fundació Althaia i dóna cobertura a gairebé tota la Catalunya Central. Tot el que influeix al benestar del pacient estant al centre sanitari contribueix al seu estat d’ànim. I l’espai hi té un paper fonamental, tant en l’aspecte funcional -de com s’ha concebut- com a nivell estètic. D’aquí l’objectiu del projecte desenvolupat per l’estudi de Disseny d’Interiors Rai Pinto -juntament amb el dissenyador gràfic Dani Rubio- a la unitat d’Oncologia i Diàlisi de l’Hospital Althaia de Manresa.
Tenint com a premissa principal humanitzar l’espai, l’interiorisme fa referència a l’entorn de la comarca. La idea és portar el paisatge exterior de l’hospital a l’interior. Per fer-ho, a través d’un sòcol de fusta amb un ampli degradat de colors que recorden als d’una de les postes de sol d’estiu que es poden veure des de la zona, s’ha creat un contenidor central amb una representació del paisatge local. En ell fins i tot hi ha traçada la cadena real de Montserrat, per acostar així el paisatge de la zona als pacients.
A més, la història muta de llenguatge a través de poemes visuals -també relacionats amb el paisat- ge i creats ad hoc de la mà de Laia Malo- aplicats a les parets d’espais com la Sala d’Espera de la Unitat de Diàlisis o a la Consulta de Nefrologia.
rai pinto studio
“El repte era generar un espai agradable, una atmosfera apropiada i un entorn que estètica- ment fos bonic i apropiat per les persones que han de passar per la duríssima experiència del càncer. L’objectiu era aconseguir que l’espai recordés poc al d’un hospital, fent l’esforç en què l’experiència in situ fos el mínim traumàtica possible. Per fer-ho, els recursos utilitzats són més propis d’un centre de benestar que als d’una clínica oncològica”—assegura Rai Pinto.
Més enllà del canvi substancial que ha suposat pels malalts, de cara als professionals també ha significat un salt qualitatiu espectacular. “Aquestes millores -que fan èmfasi especial en la qualitat tècnica i humana dels treballadors- fomenten que es pugui donar la desitjada seguretat, tranqui- l·litat, confiança i esperança als malalts i les seves famílies” -s’afirma des de l’organització de Fundació Althaia.
L’hospital -estrenat el passat mes de maig i finançat gràcies a una campanya de mecenatge que va comptar amb el suport de moltes entitats del territori i de l’entrenador Pep Guardiola- realitza 8.000 administracions anuals de quimioteràpia, donant cobertura a pràcticament tot Catalunya Central.
A la imatge, Hospital d’Oncologia i Hematologia de Manresa.