Llindar i celístia, la proposta expositiva que acull el Museu Can Framis de la Fundació Vila Casas entre els mesos de febrer i juny, parteix del projecte itinerant Llindars en el punt immòbil del món que gira, una mirada estètica a l’arquitectura rural estesa pel territori que, de la mà de la Fundació Vila Casas, ha recorregut diferents centres d’art del territori català i, més recentment, del país andorrà. La proposta aplega l’especificitat arquitectònica de diferents àrees geogràfiques documentades pel pintor amb l’ajuda de mapes, fotografies i anotacions; un material processual que esdevé el corpus creatiu de l’actual proposta expositiva.
En paraules de la comissària, Natàlia Chocarro, Llindar i celístia “parteix d’aquesta tipologia de construccions que, més enllà del seu testimoniatge cultural, permeten establir paral·lelismes entre el temps d’edificació i l’elaboració pictòrica; una concepció que, lluny d’inventariar les múltiples tipologies d’arquitectura rural esteses sobre el terreny, proposa endinsar-se en la infiltració del concepte de temps. Més enllà del seu propòsit funcional d’emmagatzematge i aixopluc, esdevenen elements catalitzadors d’espai i de temps. Aquestes arquitectures, enteses com a hàbitats d’intimitat permeten establir, així, una transposició a allò humà; en paraules de Gaston Bachelard, els murs entre els quals ens refugiem formen un espai per a l’ànima humana".
Llindar i celístia proposa un joc de mirades entre el món tangible i l’intel·ligible, entre allò que creiem veure i allò que realment existeix. A través de pintures de gran format, dibuixos i cossos volumètrics –configurats a través de la pintura–, la mostra s’articula a través del concepte de multiplicitat; cada obra s’obre a noves mirades que potencien el seu significat i que estableixen una complicitat entre les parts.
La inauguració de la mostra tindrà lloc el dilluns 11 de febrer a les 19.30 h al Museu Can Framis i restarà oberta al públic fins al 16 de maig de 2019.