bonart
- 18/02/19
Arranca la segona edició de Granero amb les residències artístiques de Kiko Pérez i Ana Navas, sota la curadoria de Manuela Moscoso.
S'ha seleccionat els artistes amb una proposta que gira al voltant de les idees de "paisatge i territori" i que posa l'accent en la creació d'art en context. El programa es desenvoluparà entre abril i novembre de 2019 a Lleó, Guanajuato (Mèxic), sota la coordinació de Toll, un projecte d'investigació i transversalitat creativa entre els dos costats de l'Atlàntic, que durant 2018 va impulsar les primeres edicions de Granero i Vena, desenvolupat a Valle de Guadalupe (Mèxic).
Granero és un programa dedicat a la investigació, a la producció i a la promoció de l'art contemporani a la ciutat de León (Guanajuato), que durant 2019 desenvoluparà la seva segona edició. Els artistes Ana Navas i Kiko Pérez seran convidats a treballar, amb Manuela Moscoso com curadora, en la interacció amb comunitats locals i els paisatges de la regió del Baix Guanajuato, zona que en el seu dia va ser coneguda com "el graner de Mèxic" per la gran producció de blat que proveïa al país.
Cada any, en aquest projecte promogut per David Ramírez, un curador és convidat a seleccionar els artistes residents i proposar unes línies de treball, que articularan tant les residències com un programa cultural que finalitzarà amb una exposició a l'Institut Cultural de Léon, entitat col·laboradora. Els artistes residents treballaran al voltant de les idees de paisatge i territori, desenvolupant els seus processos "a partir del contacte i intercanvi amb el lloc, els seus habitants, el seu espai geogràfic, la seva identitat i la seva memòria". Els artistes, Ana Navas i Kiko Pérez, residiran a Lleó durant més tres mesos cadascun i, a més del projecte específic, desenvoluparan accions socials dins d'una programació cultural associat.
Amb aquest programa cultural i de residències, Granero busca oferir una experiència que permeti generar reflexions sobre la realitat local, del paisatge i del territori de la ciutat de Lleó i l'estat de Guanajuato. Així mateix, es dóna suport a la creació i l'apreciació de l'art contemporani, així com establir relacions i intercanvis entre aquests i altres llocs.
La primera edició de Granero, el 2018, va posar el focus en l'intercanvi Mèxic-Espanya. Amb Susana González com curadora convidada, es va seleccionar als artistes espanyols Sergio Prego i Regina de Miguel, que durant les seves residències, van treballar sobre determinades peculiaritats del territori de la ciutat de Lleó i de l'estat de Guanajuato, particularment sobre la seva riquesa minera i de l'explotació del territori. A més, van dur a terme tallers, propiciant el diàleg amb les comunitats locals. Els resultats de les residències es van exposar sota el títol de Celda unitat, a la Galeria Jesús Gallardo de l'Institut Cultural de Lleó.
Granero és una de les iniciatives de Charco, un projecte promogut des d'Espanya per un equip dirigit per Pepa Gómez i Susana González, responsables del disseny, direcció, organització i coordinació. Granero s'uneix així a la xarxa de programes d'investigació i transversalitat creativa impulsats des Toll als dos costats de l'Atlàntic, entre els quals figuren també les residències artístiques VENA, a la Vall de Guadalupe (Baixa Califòrnia, Mèxic).
A la imatge, Ana Navas.