El nou projecte de l'artista peruana Maya Watanabe, Premi Han Nefkens Foundation-ARCOmadrid 2018 es presenta a La Casa Encendida, Ronda de València 2 de Madrid, en col·laboració amb la Fundació Han Nefkens, del 27 de febrer al 31 de març, Liminal, una obra audiovisual sobre la identitat i la mort que pren com a base la història del Perú.
En anys recents, el Perú va travessar un intens conflicte armat intern que va provocar la mort de gairebé 70.000 persones, perpetrades pels militars i dos grups armats: Sendero Luminoso i el Moviment Revolucionari Túpac Amaru. La narrativa oficialitzada per la Comissió de la Veritat i la Reconciliació (Perú) va establir el començament del conflicte el 1980 - la declaració de guerra per Sendero Luminoso - i al final en l'any 2000, amb la caiguda de l'expresident A. Fujimori. Si bé les perioditzacions històriques i els números rodons ajuden a comprendre l'abast de la violència, també tenen l'efecte de historitzar els successos com a part d'un període d'excepció - una excepció que sembla, aparentment, resolta. No obstant això, 19 anys després del final oficial del conflicte, 16.000 persones desaparegudes i 6.000 fosses comunes no exhumades, encara esperen ser reconegudes.
En termes generals, les exhumacions i els esforços post mortem per identificar les víctimes enterrades en fosses comunes busquen "restituir" les identitats, determinar la causa de mort legal i atorgar a la família la possibilitat de fer el dol. En el cas peruà, on els cadàvers estan reduïts a ossos, és alhora l'arqueòleg forense com l'antropòleg forense qui "restauren" la identitat de la víctima. Durant el treball de camp, l'arqueòleg forense exhuma i recupera les restes humanes, els quals són portats després a l'antropòleg forense per a l'anàlisi de laboratori i la identificació definitiva. Entre aquests dos treballs, les restes romanen suspesos en un estat legal de transició entre "persona desapareguda" i la declaració oficial de la mort de la víctima.
Liminal té lloc en aquest moment de transició i respon als subjectes que es troben als llimbs de la consideració legal, al llindar de ser subjecte, ser reconegut i ser representat.
Aquest premi pretén ser una eina de dinamització de la producció artística contemporània en l'àmbit del videoart. El premi, ha consistit en la producció d'una obra de videoart, i adreçat a un artista d'origen o nacionalitat peruana amb un perfil de caràcter prometedor i d'una perspectiva internacional, tenint en consideració el país convidat per part de l'organització d'ARCOmadrid el 2019.
És el resultat de la col·laboració de diferents institucions associades: ARC, La Casa Encendida i el Museu d'Art de Lima; els experts que han format part del procés de selecció dels artistes: José Carlos Mariátegui, Sharon Lerner, Miguel López, Eduardo Carrera, Rosa Lleó, Llum Muñoz, Octavio Zaya; Fietta Jarque, responsable del procés de preselecció de l'shortlist de finalistes; els membres del jurat convidats han estat: Simon Maidment, Lucia Casani i Florència Portocarrero.
La producció del projecte es presenta a La Casa Encendida, coincidint amb l'edició d'ARCOmadrid 2019. En una segona etapa, el treball es presentarà també al MALI, Museu d'art de Lima.
A la imatge, fotogrames de "Liminal", de Maya Watanabe.