Ferran Barenblit director del MACBA, Tanya Barson, conservadora en cap del MACBA, i Pablo Martínez, responsable de Programes, han presentat les exposicions i programes públics previstos pel 2019.
L’exposició que inaugura la programació de l’any serà CHRISTIAN MARCLAY: COMPOSICIONS (del 12 d’abril al 24 de setembre del 2019) Comissariada per Tanya Barson, aquesta exposició ‒la primera en més d’una dècada que es dedica, dins l’Estat espanyol, a l’artista suís-americà Christian Marclay, presentarà una tria d’obres centrada en les seves composicions sòniques. Entre les grans obres en vídeo que es podran veure, cal destacar l’extraordinària Video Quartet (2002), la instal·lació immersiva Surround Sounds (2014-2015), clímax de la seva investigació sobre l’onomatopeia així com la instal·lació interactiva Chalkboard (2010), que convida el públic a escriure en una pissarra amb un pentagrama a escala arquitectònica.
La segona mostra serà Territoris indefinits: Reflexions sobre el postcolonialisme comissariada per Hiuwai Chu, curadora del MACBA. L’exposició (17 de maig - 20 d’octubre) aplega els artistes Maria Thereza Alves, Lothar Baumgarten, Black Audio Film Collective, Mariana Castillo Deball, Sandra Gamarra, Jeffrey Gibson, Kapwani Kiwanga, Naeem Mohaiemen, Daniela Ortiz, The Otolith Group, Pala Pothupitiye, Superflex, Munem Wasif i Dana Whabira. La peça central de l’exposició és la pel·lícula de Naeem Mohaiemen Two Meetings and a Funeral (2017), que entreteixeix meticulosament imatges d’arxiu i noves filmacions amb la narració de l’historiador Vijay Prashad. L’exposició aborda l’empremta de la repressió i la despossessió colonial, així com els reptes de la independència i la condició postcolonial.
Charlotte Posenenske: Work in Progress Comissariada per Jessica Morgan, Nathalie de Gunzburg (directora, Dia Art Foundation) i Alexis Lowry (conservadora associada, Dia Art Foundation) l’exposició reuneix els seus primers dibuixos i pintures, els seus relleus d’alumini, i les seves últimes i conegudes escultures modulars. Serà la primera gran mostra monogràfica dedicada a l’artista alemanya a l’Estat espanyol, (després de presentar-se al Dia:Beacon de Nova York, 8 de març ‒ 9 de setembre) Al MACBA es veurà del 18 d’octubre de 2019 al 8 de març del 2020.
TAKIS Exposició dedicada a l’artista grec Takis (Panagiotis Vassilakis), pioner en la creació de noves formes artístiques utilitzant el magnetisme, la llum i el so (del 22 de novembre del 2019 al 19 d’abril del 2020) Organitzada per la Tate Modern en col·laboració amb el MACBA Museu d’Art Contemporani i el Museum of Cycladic Art, Atenes. Primera mostra individual de l’artista a Barcelona, comissariada per Guy Brett (crític i comissari independent), Michael Wellen (conservador d’art internacional, Tate) i Teresa Grandas (curadora, MACBA) So, llum i energia electromagnètica són els principals elements d’un ric llenguatge personal, que es presenta a través d’una selecció de les obres més significatives de la seva trajectòria.
Noves incorporacions a la Col·lecció MACBA durant el 2019 La Col·lecció comissariada per l’equip MACBA es concep com una mostra permanent, però no estàtica. Les noves incorporacions seran a la sala de la dècada dels setanta la instal·lació On Subjectivity (1978) d’Antoni Muntadas; a la sala dels noranta l’obra de l’artista veneçolà Roberto Obregón Niágara (1993); i, a la Torre s’hi podrà veure Un pechiche para Benkos (2017) de l’artista colombià Marcos Ávila Forero,
Durant el 2019 al Centre d’Estudis i Documentació es presentaran Una arxiva del DIY (Do It Yourself) comissariada per Gelen Geletón: un arxiu d’edicions de col·lectius, associacions i grups autogestionats feministes i/o queer entorn de la relació entre música y dibuix (27 d’abril -10 de setembre). La seguirà MOSTREIG #3 (20 setembre 2019 - gener 2020) comissariada per Estel Fabregat, treurà a la llum la col·lecció de llibres d’artista del museu. Es presentaran treballs de James Lee Byars, Mariana Castillo Deball, Agnes Denes, Sol LeWitt, Edward Ruscha, Seth Siegelaub i Lawrence Weiner, entre d’altres.
Pel que fa a les publicacions el MACBA presentarà: Jaume Plensa catàleg que inclou un reportatge fotogràfic de l’exposició a les sales del MACBA, un escrit del mateix artista i els textos del comissari de l’exposició i director del MACBA, Ferran Barenblit; de la comissària britànica Clare Lilley; de l’escriptora i crítica d’art Catherine Millet, i del compositor contemporani Hèctor Parra. També s’editarà el catàleg sobre l’obra de l’artista suís-americà Christian Marclay (1955), amb textos de la crítica de cinema Erika Balsom, de l’escriptor Tom McCarthy i de la comissària de l’exposició al MACBA, Tanya Barson. La retrospectiva de Charlotte Posenenske presentarà un catàleg coeditat per Dia:Beacon amb el MACBA en la versió en castellà. La Tate dedica una publicació a l’artista grec Takis editada per Guy Brett i Michael Wellen. El MACBA n’editarà la versió en castellà. Melanie Smith. Farsa y artificio és la publicació que recull l’exposició organitzada pel MACBA juntament amb el MUAC Museo Universitario Arte Contemporáneo, UNAM, Ciutat de Mèxic, i el Museo Amparo, Puebla, Mèxic.
D’altra banda, la col·lecció et al. (impulsada pel MACBA i l’editorial Arcàdia), publicarà el tercer títol de la col·lecció: Comunismos por venir, amb textos de Jordi Dean, Athena Athanasiou, María Eugenia Rodríguez Palop, César Rendueles, Anselm Jappe, Marcelo Expósito, Jaime Vindel i un pròleg de Pablo Martínez. Durant el 2019 se’n publicaran dos títols més.
Itineràncies 2019
Després del seu pas pel MACBA, l’exposició individual de Domènec Ni aquí ni enlloc viatjarà a Filipines, a l’Ateneo Art Gallery de Manila, del 17 de febrer al 19 de maig del 2019, gràcies a la col·laboració de l’Institut Ramon Llull i l’Ambaixada d’Espanya a Filipines.
L’exposició Farsa i artifici, dedicada a l’artista Melanie Smith, visitarà el MUAC de Ciutat de Mèxic i el Museo Amparo de Puebla, del 25 de maig al 6 d’octubre de 2019.
L'exposició Jaume Plensa es podrà veure a la capital russa, al Moscow Museum of Modern Art, del 8 de juliol al 22 de setembre de 2019, i al Museum of Modern Art a Bakú, Azerbaidjan, a partir del 28 d’octubre de 2019.
Poesia Brossa viatja fins a la ciutat de Buenos Aires, on a partir del mes de juliol es presentarà al Museo Nacional de Bellas Artes, amb el suport d’Acción Cultural Española i l’Institut Ramon Llull.
Entusiasme. El repte i l’obstinació en la Col·lecció MACBA visitarà Sant Cugat del Vallès, Terrassa i Vic durant l’any 2019, gràcies a l’acord de col·laboració amb la Diputació de Barcelona.
A la imatge, Mariana Castillo Deball. Nuremberg Map of Tenochtitlan, 2013. Imatge cortesia de Mariana Castillo Deball i CAPC Musée régional d'art contemporain, Sérignan, França.