La Fundació Contemporània presenta l'Observatori de la Cultura 2019, corresponent a l'últim any. Hi han participat 336 membres d'un panell de professionals de la cultura, que han respost entre desembre de 2018 i gener de 2019 a un qüestionari valorant l'activitat cultural de comunitats autònomes i ciutats; les institucions i esdeveniments culturals més destacats de l'any; i les àrees de la cultura i l'evolució dels seus pressupostos anuals.
El millor de la cultura el 2018
Catalunya. El CCCB de nou el més destacat de 2018
El MACBA, Sónar, Temporada Alta, CaixaForum, MNAC, Grec Festival, LOOP, Ciutat Oberta, Primavera Sound, Fundació Joan Miró i el Festival de Cinema Fantàstic completen el més destacat de 2018. El rànquing es completa amb fins a vint propostes. Entre les novetats, destaca en setè lloc Ciutat Oberta Biennal de Pensament i s'incorporen també al rànquing el festival Castell de Peralada i el Teatre Nacional de Catalunya.
El rànquing de cada comunitat s'elabora a partir únicament de les valoracions dels panelistes d'aquesta Comunitat.
Espanya. El Prado, el millor de 2018. Tres museus, Prado, Reina Sofía i Guggenheim, al capdamunt de l'any.
Els panelistes han valorat les institucions i esdeveniments culturals més importants de l'any 2018, en una pregunta oberta sense aportar cap nom. Recupera aquest any la primera plaça el Museu del Prado, seguit del Museu Reina Sofia i el Museu Guggenheim. La llista dels deu primers la completen el Teatre Real, al Festival de Sant Sebastià, CaixaForum, Teatres del Canal, ARCO, el Museu Thyssen-Bornemisza i Escorxador Madrid.
La relació es completa amb fins a 86 institucions i activitats culturals, destacant els museus i centres d'art (21), centres culturals (16), teatres (11) i festivals de música (9), teatre (9), cinema (4) i art (4).
De 86 propostes, 69 es concentren en quatre comunitats: Madrid (34), Catalunya (16), Andalusia (10) i País Basc (9). CaixaForum, CCCB, Sónar, Temporada Alta i MACBA són les propostes de Catalunya més destacades en aquest rànquing nacional.
Entre les novetats més destacades d'aquest, Centre del Carme de València, el MNAC de Barcelona i Madrid Design Festival, Naus Escorxador Centre Internacional d'Arts Vives i Tabacalera Promoció de l'Art de Madrid.
Les 17 insígnies culturals
L'Observatori de la Cultura elabora rànquings específics amb el millor de l'any cultural en cadascuna de les comunitats autònomes.
Les 17 insígnies culturals d'aquest any són, segons els professionals de cada comunitat, La Biennal de Flamenc de Sevilla (Andalusia), el festival Periferias d'Osca i l'espai Les Armes de Saragossa (Aragó), el Centre Niemeyer d'Avilés, l'Òpera d'Oviedo i la fira FETEN de Gijón (Astúries), Es Baluard, el Teatre Principal i la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca a Palma (Balears), el Festival Internacional de Música de Canàries (en diverses illes de Canàries), el Centre Botín de Santander (Cantàbria), la Setmana de Música Religiosa de Conca i l'exposició Bill Viola Via Mística a Conca (Castella - la Manxa), el MUSAC de Lleó (Castella i Lleó), el CCCB de Barcelona (Catalunya), l'IVAM de València (Comunitat Valenciana), el Festival Internacional de Teatre Clàssic de Mèrida (Extremadura), (S8) Mostra de Cinema Perifèric de La Corunya (Galícia), el festival Actual de Logronyo (La Rioja), el Museu Nacional del Prat (Madrid ), La Mar de Músiques de Carta gena (Múrcia), 948 Merkatua de Pamplona (Navarra) i el Museu de Belles Arts de Bilbao (País Basc).
Comunitats i ciutats amb millor programació cultural
En valorar les comunitats espanyoles per la qualitat i innovació de la seva oferta cultural, Madrid afirma el seu lideratge i el País Basc confirma el segon lloc per davant de Catalunya. Andalusia és quarta per davant de la Comunitat Valenciana i Castella i Lleó progressa fins al sisè lloc.
Pel que fa a les ciutats, Madrid segueix al capdavant del rànquing i Barcelona és segona per davant de Bilbao. València confirma el quart lloc seguida molt de prop per Màlaga. Girona baixa quatre llocs, fins al setzè.
Camps de la Cultura. La gastronomia cada vegada més destacada
La Gastronomia repeteix com el més destacat de la nostra creació amb 8,33 punts, seguida de Disseny, Literatura, Moda i Fotografia, per sobre dels 7 punts. Tots els camps superen els 6 punts i la valoració global se situa en 7,06.
Els pressupostos de la cultura: Continua la recuperació
S'ha consultat al panell per la variació prevista en el pressupost de la seva organització o activitat professional per a l'exercici 2019 respecte al 2018. Es preveu un creixement mitjà del 3,86% lleugerament inferior al 4,2% d'un any abans. S'encadenen així quatre anys consecutius d'una recuperació que va arribar al sector a partir de 2016.
Sobre Fundació Contemporània
Creada per La Fàbrica el 2008, Fundació Contemporània té com a objectiu contribuir al desenvolupament dels professionals de la cultura, a través d'activitats de trobada i formació de professionals, suport a emprenedors i foment de la col·laboració entre organitzacions culturals públiques i privades.
A la imatge, el CCCB Barcelona.