El gran Teatre del Liceu inaugura “L’Ull de la música”, una exposició fotogràfica que reuneix l’obra de vuit autors que es fixen de forma lliure i original en l’escena musical clàssica.
“L’Ull de la música” ret homenatge a la música clàssica. Cada fotògraf, reunits per primera vegada i molts d’ells músics, s’hi aproxima de diferent manera: Igor Cortadellas introdueix el concepte de joc, Josep Molina treballa la fantasia, May Zircus usa tocs d’humor, Eva Guillamet retrata a l’artista fora de l’escenari, Michal Novak es fixa en el gest, Zabet aposta per una visió onírica, Ricardo Ríos treballa l’espai i Martí Artalejo ho fa amb l’instant.
La mostra, comissariada per la periodista especialitzada en música clàssica Mònica Pagès, pretén visibilitzar la cara invisible de la música. “En l’era de la imatge, la música es pot veure de moltes formes diferents: en l’instant irrepetible del concert en directe, en el retrat inspirat del compositor o de l’intèrpret o en visions irreals que expressen els sentiments que produeixen els sons”.
L’exposició, que es podrà veure fins al 27 de març al Balcó del Foyer del Liceu, coincideix amb la primera edició del Barcelona Obertura Spring Festival, el nou festival de música clàssica organitzat pel Liceu, L’Auditori i el Palau de la Música i que pretén convertir Barcelona en destí musical de clàssica.
“L’Ull de la música” és la cinquena mostra del cicle estable d’exposicions al Liceu, un cicle que vincula l’òpera a les arts plàstiques amb l’objectiu d’ampliar l’oferta cultural i l’experiència estètica i artística al públic del Liceu.
Les 9 exposicions de la temporada
Per tercer any consecutiu, el Liceu organitza el cicle estable d’exposicions al Balcó del Foyer durant tota la temporada operística. Amb l’objectiu d’ampliar l’oferta cultural i l’experiència estètica i artística del públic del Liceu, el cicle vincula l’òpera i les arts plàstiques i pretén generar sinergies entre les arts visuals i els gèneres operístics.
La nova temporada 2018-2019 comptarà amb 9 exposicions que seguint un mateix fil conductor acompanyaran cadascuna de les òperes programades. El cicle va començar amb l’exposició “Des de dins”, de l’artista Sacris, un homenatge al món de l’òpera, “El gran sacrifici de la llibertat”, una col·lectiva amb obres d’Anne Kuhn, Marta Fàbregas i Adalina Coromines, totes tres artistes de Pigment Gallery, “Poder i seducció”, amb escultures de Manolo Hugué i August Maillard, entre altres, i “Hi ha amors que mai arriben”, amb autors del Reial Cercle Artístic.
L’exposició de "La Gioconda" d’Amilcare Ponchielli estarà dedicada a la "Dansa de les hores"; "Les Pêcheurs de perles" de Georges Bizet será dels “mars de pedres” de l’escultora MAÏSi "Tosca" de Giacomo Puccini comptarà amb una exposició col·lectiva de Socis de Mèrit del Reial Cercle Artístic com a exemple de l’art català del segle XX sobre la vida del pintor, ja que el protagonista de l’òpera és artista. Finalment, l’exposició vinculada a l’òpera "Luisa Miller" de Giuseppe Verdi serà de fotografies del món rural, el resultat del concurs impulsat per la Fundación del Fomento Europeo.
A la imatge, Jo sóc simfònica de Igor Cortadellas.