FCC-Segell-banner4
Chillida Leku reobre les portes al públic

Notícies

Chillida Leku reobre les portes al públic

bonart hernani - 25/02/19
Eude, genericBaner_Subirachs_Bonart_360x356
Chillida Leku obrirà les portes a partir del dia 17 d'abril de 2019, permetent al públic gaudir d'aquest important museu. Compost per un paratge d'escultures a l'aire lliure i un espai expositiu, ubicat al caseriu Zabalaga, del segle XVI, Chillida Leku va ser fundat en vida per Eduardo Chillida a l'any 2000. Des de gener de l'any 2011 només podia visitar-se sota cita prèvia.

L'exposició inaugural, que tindrà com a títol Eduardo Chillida. Ecos, inclourà obres que abasten des de finals de la dècada dels quaranta fins a l'any 2000. Comissariada per Ignacio Chillida i l'equip d'investigació del museu, la mostra aprofundirà en el desenvolupament creatiu de l'artista, l'ús de materials i l'evolució dels seus idees al llarg de la seva carrera. Aquesta exposició reunirà obra en ferro, granit, guix i paper, sense deixar de banda sèries significatives com les gravitacions (escultures en paper on el relleu i el buit cobren especial importància) i les lurras (peces elaborades amb terra xamota).

Les sales superiors del mas traçaran un recorregut dedicat a l'escultura pública, que tanta importància tenia per a aquest artista l'obra monumental es troba avui dia distribuïda en més de 40 ciutats. El focus d'aquesta part de la mostra se centrarà especialment en l'escultura Pinta del vent XV, situada a Sant Sebastià. Un encàrrec que per l'escultor tenia un profund significat i al qual recentment ha estat atorgat un grau especial de protecció en ser declarat Conjunt Monumental pel govern del País Basc.

Les peces d'aquesta primera exposició procedeixen no només de la Successió d'Eduardo Chillida, sinó d'escultures que rarament han estat exposades i que provenen de préstecs realitzats per museus, institucions i col·leccions privades. És el cas de les rellevants escultures de ferro Desitjós (1954, procedent de Fundació la Caixa) i Del pla fosc (1956, procedent de la Fundació ICO dipòsit Museu Reina Sofia), a més de diverses peces destacades com Ferros de tremolor (1957), enclusa de somnis VII (1959), o Buscant la llum III (1997).

Per contextualitzar les obres, a la mostra es podrà contemplar també important material d'arxiu en el qual s'inclouen fotografies, manuscrits originals, correspondència o catàlegs d'exposicions dels primers anys de la seva trajectòria artística. Tots ells pertanyen a l'arxiu d'Eduardo Chillida, conservat de forma permanent al museu.

La Successió d'Eduardo Chillida està treballant en una restauració respectuosa de les instal·lacions històriques, mantenint la visió que l'artista tenia per Chillida Leku. El mas del segle XVI -edificació central del museu-, conservarà el mateix aspecte i estructura amb què el va concebre l'artista, però comptarà amb una il·luminació millorada i amb major aïllament en sòls i sostres, així com amb una adequada accessibilitat per a persones amb mobilitat reduïda.

Una altra de les millores que inclourà aquesta reobertura de Chillida Leku serà "Lurra", la nova cafeteria del museu, que es trobarà al pavelló dissenyat originalment per Joaquín Montero. Liderada pel xef Fede Pacha, "Lurra" ha estat possible gràcies a la col·laboració del museu amb Orona Ideo, mitjançant la seva Fundació. El funcionament de la cafeteria es basarà en el model Diàmetre 200, la filosofia és compartida amb el museu. Aquest model està basat en l'ús del producte local de temporada, respectuós amb el medi ambient.

A més d'aquesta nova cafeteria, el pavelló també allotjarà la botiga del museu, que ha estat renovada. En ella el públic podrà accedir a una acurada selecció de llibres d'art amb un fort enfocament en l'obra d'Eduardo Chillida, així com a noves publicacions especialitzades que actualment es troben en procés d'edició.

Els treballs d'actualització estan sent desenvolupats sota la supervisió de l'arquitecte radicat a París Luis Laplace, conegut pels seus treballs d'interiorisme i restauració respectuosa i sostenible, desenvolupats en fort vincle amb l'art. Laplace està treballant en estreta col·laboració amb l'arquitecte Jon Essery Chillida, nét de l'escultor.

El projecte compta, així mateix, amb l'aportació de l'arquitecte de naturalesa holandès Piet Oudolf, pioner del moviment "New Perennial", que introduirà subtils elements paisatgístics. Els seus dissenys de jardins i paisatges -entre els quals destaquen el Jardí Lurie de Chicago o la High Line de Nova York- es basen en premisses ecològiques.

En paral·lel als avenços que faran possible aquesta nova etapa de Chillida Leku, el passat divendres 15 de febrer es va anunciar que la Pinta del vent XV ha estat declarat Conjunt Monumental pel Govern Basc.


A la imatge, Mas Zabalaga, segle XVI, Chillida Leku © Zabalaga Leku. Sant Sebastià, VEGAP, 2019. Successió d'Eduardo Chillida i Hauser & Wirth. Foto Íñigo Santiago

Et poden
Interessar
...

817x68