Avui s’ha anunciat el palmarès de la 54a edició del Sitges 2021, on ha resultat triomfadora la islandesa Lamb de Valdimar Jóhansson, la qual s’ha endut el premi a Millor pel·lícula i Millor actriu ex-aequo per Noomi Rapace. El jurat oficial d’enguany, format per Ali Abassi, Alaska, Luna (María Lidón), Joaquín Reyes i Antonio Trashorras, ha volgut considerar també el viatge sensorial que proposa Bertrand Mandico a After Blue, les òperes primes The Blazing World i The Execution, o la inquietant The Innocents amb mencions especials al palmarès. Nitram ha estat un altre dels títols destacats en la decisió del jurat, s’ha endut la Millor direcció per Justin Kurzel i la Millor interpretació masculina pel seu protagonista Caleb Landry Jones.
El director Paco Plaza ha estat avui de nou protagonista a Sitges després de mostrar la seva peculiar reinterpretació de l’episodi Freddy de la renovada sèrie d’Historias para no dormir fa uns dies al Festival. En aquesta ocasió ha presentat una nova cinta de terror on s’ha aliat amb el guionista i també director Carlos Vermut per donar vida a La abuela. A la roda de premsa, el realitzador s’ha mostrat molt entusiasmat amb la projecció de la pel·lícula al Festival, al qual assisteix desde 1991, i ha explicat sobre el projecte: “La unió amb Vermut ve d’una relació d’amistat sorgida a Sitges veient pel·lícules de terror”. “Jo portava un temps intentant desenvolupar una idea però no acabava de trobar l’enf ocament correcte, volia rodar una història de possessions on el dimoni fos la vellesa. Aquí és on va entrar en Carlos i va aportar la seva personalitat”, ha afegit Plaza respecte la relació amb el guionista. Tots dos han assistit a la catifa vermella prèvia a la projecció de la pel·lícula a l’Auditori, on també s’ha dut a terme l’entrega del Premi Nosferatu de la secció Brigadoon a l’actor Emilio Gutiérrez Caba.
Seguint amb cinema estatal, avui al migdia l’equip d’Y todos arderan ha aterrat en l’últim cap de setmana de Sitges 2021 per passar per la catifa vermella i presentar un drama de terror rural que transita per l’àmbit de les llegendes locals. El seu director, David Hebrero, ha estat acompanyat per part de l’equip artístic i productors de l’obra a la seva premiere.
La realitzadora Lucile Hadzihalilovic ha rebut el Méliès Career Award que li lliura la Méliès International Festivals Federation (MIFF) al marc de la cerimònia d’entrega dels Méliès d’Or. La seva darrera obra, Earwig, premiada al Festival de Cinema de Sant Sebastià, s’ha presentat tot just després de la gala davant d’un Auditori ple.
Nicolas Cage s’ha fet esperar fins al penúltim dia de Festival. La visita de l’actor a 2018 per presentar Mandy va revolucionar un Sitges que rep cada títol on participa l’actor com un gran esdeveniment. L’estrafolària Prisoners of the Ghostland ha arribat a l’Auditori de mà del realitzador Sion Sono en un espectacle d’excessos que segueix a dos lladres de bancs que accepten una missió suïcida per sortir de la presó: rescatar la neta del governador tirà que controla Samurai Town.
Les activitats d'indústria han acabat avui amb una presentació de la propera edició del Saló del Manga de Barcelona 2021 i dues trobades del públic amb el director Neill Blomkamp i el dissenyador de vestuari Alberto Valcárcel. Els dissenys de Valcárcel a Tarde para la ira (2016) van ser nominats a un premi Goya. Aquesta va ser la primera pel·lícula per la qual se li acredita com a dissenyador de vestuari. Des de llavors, el seu vestuari s’ha vist a Animales sin collar (2017), Superlópez (2017), Diecisiete (2018), A quien te llevarías a una isla desierta (2018) i Paradise Hills (2018).
A la imatge, Lamb, millor pel·lícula de Sitges 2021.