L'IVAM publica una retrospectiva dels seus 30 anys de col·leccions comentades per experts.
L'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM) ha editat una publicació especial en la qual cinc destacats crítics i experts en art modern comenten els 30 anys d'exposicions que han acollit les seues instal·lacions. L'obra ix a la llum amb motiu de la fira internacional d'art modern ARCO, que tindrà lloc a Madrid entre el 27 de febrer i el 3 de març.
IVAM. 30 anys obri amb un resum de la vida i missió del museu signada pel seu actual director, José Miguel G. Cortés. En la seua introducció, descriu els pilars de l'IVAM, més enllà de la seua funció expositiva, destacant el paper de la institució com a educador i creador de comunitat.
García Cortés té una llarga experiència en la gestió museística i ha estat al capdavant de centres com el Espai d’Art Contemporani (Castelló), la sala La Gallera (València) i l'Espai d'Art Contemporani de l'Ajuntament de València.
En la publicació María Dolores Jiménez-Blanco, professora d'Història de l'Art en la Universidad Complutense i vocal en el patronat del Museo del Prado, comenta la col·lecció permanent del museu. Qualifica el naixement de l'IVAM com una «aposta política per la cultura que podia llegir-se com la manifestació d'un canvi històric», ja que aquesta va ser imitada per altres ciutats espanyoles que van tractar d'acostar l'art contemporani a la ciutadania.
Juan Vicente Aliaga, professor en la Facultat de Belles arts de la Universitat Politècnica de València i comissari independent en diverses exposicions, fa el seu propi repàs a les adquisicions de l'IVAM, des dels seus inicis, que descriu com «una de les col·leccions més riques i plurals existents en l'Estat espanyol».
Ana María Guasch, eminència en l'estudi de les exposicions com a eina de difusió i discussió de l'art, analitza les mostres temporals de l'IVAM. La catedràtica d'Història de l'Art Contemporani fa un recorregut per una història de l'IVAM, amb més de 650 exhibicions, «des de l'era de l'entusiasme de finals dels huitanta fins a l'era que podríem cridar de la confusió en el moment present»
Tanca la publicació Iván de la Nuez, que destaca com el museu és «un compendi de les grans causes i, per això mateix, de les grans decepcions del segle xx», que ha d'evolucionar per a mostrar l'«apoteosi de les imatges» que caracteritza la postmodernitat i els interessos de les noves generacions.
L’IVAM ha imprés 10.000 exemplars (7.500 en anglés i 2.500 en espanyol) d'aquesta publicació. IVAM. 30 anys es repartirà en ARCO, entre ells als membres d'ARCO VIP. A més també es posaran a disposició del membres d'Amics i amigues de l'IVAM.
A la imatge, publicació retrospectiva dels seus 30 anys de col·leccions comentades per experts.