Conde Duque aposta per la creació, el diàleg i la reflexió en aquest any que comença, de la mà dels seus directors artístics Miguel Oyarzun i Isla Aguilar. Després del èxit de la nova línia de programació, iniciada el passat mes de setembre i amb més de 74.000 assistents en els primers mesos, el centre manté la seva activitat frenètica amb 100 noves propostes de gener a juny de 2019.
Aquesta programació és una invitació a recórrer Conde Duque, habitar i reinterpretar els seus llocs, arribar a nous públics i generar trobades. Una mirada cap al futur que es fa cada dia més real i converteix aquest antic cuartel militar en un espai obert, sensible i a l'escolta de les inquietuds de Madrid.
Precisament, la idea de retorn social recull aquests intents de la nova adreça, articulant aquesta nova temporada en tres grans blocs: escena, música i instal·lacions, que estan en relació directa amb les accions de suport a la creació impulsades a través del programa els artistes associats, residències i laboratoris de creació. Tot això, en paral·lel a una àmplia oferta de tallers i activitats periòdiques, com sessions de ioga o, com a novetat, classes de swing, dirigides a tots els gustos i edats.
L'art escènic es troba com un dels principals pilars de Conde Duque, entès com a lloc d'experimentació, assaig i joc. En aquest context, el centre posa a disposició de l'art un espai per reflexionar sobre qüestions que afecten la societat, i aprofundir en noves formes de relació i pensament. A més d'exposar peces nacionals i internacionals, a Conde Duque s'estrenaran molts projectes de producció pròpia o de coproducció, i es continuaran creant xarxes locals, nacionals i internacionals per propiciar noves oportunitats.
Les propostes artístiques d'aquesta nova temporada, per a tots els gustos, donaran cabuda a una àmplia diversitat d'enfocaments i llenguatges, ampliant moltes de les capacitats del espectador com la escolta i l'empatia. Vienen representades en formats molt diferents: específiques del lloc, performances, accions, diàlegs, peces coreogràfiques i de teatre, passejos, circ, laboratoris amb joves artistes i tallers, entre d'altres, són algunes de les formes d'aquest mosaic tan plural.
De les títols destacats dels pròxims mesos, podríem citar Trilogia (imperfecta) de la vida, dos espectacles de teatre contemporani del Laboratori d'Acció Escènica Vladimir Tzekov; l'actuació Cuerpo Gozoso s'eleva lleugerament, de Vicente Arlandis; la peça de teatre per a nens Muckers, de Caroline Horton; Madrid remota, de la coneguda companyia de Rimini Protocol; o Domestica, la part final de Lost In The Funhouse, una trilogia sobre els placeres i aburrimientos del S.XXI, dels artistes associats Sleepwalk Collective.
Aquesta companyia, Sleepwalk Collective, serà també la comissària de No Sleep Till Brexit, encara estem aquí, un festival d'escena contemporània que coincidirà amb l'arribada del Regne Unit de la Unió Europea el proper 28 de març. Inclourà converses i instal·lacions participatives amb les quals travessar fronteres, idiomes i formats, de la mà d'artistes de Regne Unit en col·laboració amb artistes i participants de Madrid.
La programació musical és una de les grans protagonistes d'aquest semestre, coordinada amb els comissaris Pedro Portellano i Manuel Bonillo, pensada per atendre diferents sensibilitats amb la contribució d'artistes locals, nacionals i internacionals de diversos estils i en diferents moments de la seva carrera professional . Així, de gener a juny, el centre acollirà uns 40 concerts a preus molt assequibles (màxim de 18 euros per entrada).
En concret, durant aquest mes de febrer han tingut lloc un cicle d'actuacions en col·laboració amb Subterfuge, segell independent que celebra 30 anys en activitat, amb la participació d'artistes com Ricardo Lezón o, el proper dijous 28, Solo Astra. Altres dels grups que passaran per Conde Duque en les properes setmanes seran Aitor
Etxebarría Ensemble, Laura Gibson, Don El Tigre, William Basinski, Ós Panda, Marc Ribot, Hauschka, Gaye Su Akyol, El Nen d'Elx, Ivo Dimchev o Gabacho Maroc.
A l'abril es inaugura al centre un cicle dedicat a la música culta contemporània, Perturbacions periòdiques, d'entrada lliure. I el juny, el festival clàssic BlackisBack! arribarà a Conde Duque per celebrar la música negra contemporània en les seves diferents expressions.
A la imatge,