La mostra reivindica el llegat que va deixar el folklorista autodidacta, escriptor i promotor Aureli Capmany en la cultura catalana a partir del personatge d’en Patufet, protagonista de la revista infantil dirigida per Capmany.
La inauguració, que se celebrarà a l'espai Santa Caterin de Girona, el dia 5 de març a les 12 h., anirà a càrrec de Raül Morales, director dels Serveis Territorials de la Presidència; Montserrat Garrich, comissària de l’exposició, i de Maria Carme Ferrer, presidenta del Gremi de Llibreters de Girona.
La comissària de l’exposició - que es pot visitar fins al 27 d’abril - i també de l’Any Capmany, és Montserrat Garrich, autora del llibre Aureli Capmany, l’obra d’una vida i experta en la cultura catalana i en la història de la dansa popular. L’exposició és una de les activitats programades pel Govern amb motiu de la commemoració del 150è aniversari del seu naixement.
La tasca d’Aureli Capmany (1868-1954) a favor de la cultura catalana el va portar a publicar la col·lecció titulada Cançoner popular (1901-1913), que conté més de 100 cançons populars il·lustrades pels millors dibuixants de l’època. També cal destacar el Calendari de llegendes, costums i festes tradicionals catalanes (1951). Va ser un dels fundadors de l’Orfeó Català (1891) i de l’Esbart de Dansaires (1907), i va dirigir l’Esbart Català de Dansaires (1909). Per altra banda, fou el fundador i el primer director de la revista infantil En Patufet (1904) i va col·laborar en d’altres publicacions infantils. També és una figura cabdal per a l’estudi de la ciutat de Barcelona.
Capmany, de formació autodidacta, va portar a terme una tasca pedagògica important donant eines als mestres i professors per al reconeixement de l’ús de la cançó, la dansa, el teatre, la rondalla i la llegenda com a eines pedagògiques.
L’exposició s’estructura en deu apartats: Aureli Capmany i Farrés; En Patufet; Cançons, crits, orfeons i corals; Rondalles, contes, romanços i llegendes; Balls, danses, imatgeria festiva; Festes, costums; Sants, santes i mares de déu; Jocs, joguines; Barcelona; Gremis, confraries, oficis; Teatres, espectacles i titelles.
També s’ha creat un senzill joc de coneixements sobre l'exposició, que trobareu en format tríptic a l'Espai Santa Caterina. Es tracta de respondre 5 preguntes sobre els continguts de la mostra, escollint una de les múltiples opcions, i dipositar el tríptic a la bústia de l'interior de la sala. Entre tots els participants que hagin respost correctament totes les preguntes se sortejarà un lot de llibres, gentilesa del Gremi de Llibreters. El sorteig es realitzarà el 3 d'abril a la sala d'exposicions.