Des del 6 de març i fins al 30 d'abril, els visitants, acompanyats d'un guia especialitzat, es podran submergir en el procés de restauració de la Casa Batlló de la mà de Cases Singulars, experts en visites guiades a cases emblemàtiques, per aprofundir en la seva història i arquitectura. La visita ofereix un recorregut per indagar en les diferents troballes i tasques de restauració patrimonial, des de la recuperació del revestiment original de les parets i sostres de la Planta Noble fins als treballs de conservació i manteniment de la façana.
La visita també comptarà amb una atracció única, “Skywalk” (passarel·la), on els visitants podran caminar per la façana a 30 metres d'altura i des d'on es podrà gaudir de prop l'emblemàtic terrat. La restauració de la Planta Noble de la Casa Batlló es duu a terme amb ple respecte per l'original de l’obra arquitectònica i preservant-ne l’autenticitat, de conformitat amb els principis consagrats en l'anomenada “Carta de Venècia” redactada l'any 1964 per Icomos sobre la conservació i la restauració de monuments i llocs. Tal com s'indica en aquest document, la restauració d'una obra té com a fi conservar i revelar els valors estètics i històrics del monument i es fonamenta en el respecte per l'essència antiga i els documents autèntics.
El concepte clau d’autenticitat també queda recollit al “Document de Nara” (redactat per la Conferència de Nara sobre l’Autenticitat en relació amb la Convenció sobre el Patrimoni Mundial, celebrada a Nara, Japó l’any 1994), en què es posa en relleu que la comprensió de l’autenticitat d’una obra exerceix un paper fonamental en els plans de restauració i preservació de l’obra en qüestió. En la mateixa línia, s'ha hagut de tenir en compte el que s'estipula a la “Carta de Cracòvia” de l’any 2000, que estableix els “Principis per a la Conservació i Restauració del Patrimoni Construït” i fa referència a la importància de conservar l'autenticitat de l'obra en el marc d'una restauració.
Així, la noció d’“autenticitat”, reconeguda i contemplada en fonts de caràcter internacional, cobra especial rellevància quan ens trobem davant la restauració d’una obra. Per aquest motiu, la Casa Batlló dedica una especial atenció a salvaguardar l’autenticitat d’aquesta joia arquitectònica en un moment històric com el que s’està vivint en l’actualitat amb la restauració de la Planta Noble.
La Casa Batlló és un monument de Gaudí que acull i promou experiències culturals, artístiques i sensorials amb la finalitat de sorprendre, emocionar i inspirar tothom a través de l’obra de Gaudí.
Aquest 2018, la Casa Batlló s’ha posicionat al número 6 dels premis Travellers' Choice, entre “els 10 millors llocs d’Interès turístic: Espanya”, que atorga Tripadvisor. La Casa Batlló s’ha convertit en un mite de l’art, l’arquitectura i el disseny universal de tots els temps i rep prop d’un milió de visites anuals. La visita general de la Casa Batlló inclou la SmartGuide, que permet viure una autèntica aventura del S. XX amb l’experiència immersiva de realitat augmentada.
A més, la Joia de Gaudí ha estat guardonada com a Monument Històric Nacional, 1969; Bé d’Interès Cultural per la Generalitat de Catalunya, 1987; Premi Europa Nostra per la conservació del Patrimoni, 2000; Patrimoni Mundial de la Humanitat per la UNESCO, 2005; Premi IBOCC i Bureau Internacional de Capitals Culturals, 2008.
El projecte de Cases Singulars va ser creat l’any 2010 per Laura Pastor Durán e Isabel Vallés Audouard.
Els seus inicis professionals tenen lloc a principis dels anys noranta, com a gestores d’ “Amics dels Museus de Catalunya” encarregant-se de l’organització de diverses activitats culturals entre les que destaquen les visites a diversos museus i exposicions, cicles de conferències, activitats infantils i familiars, sortides i viatges culturals.
Més tard van participar en la gestió d’Amics del Museu Nacional d’Art de Catalunya, preparant
l’organització de l’entitat per a que coincidís amb la inauguració del Museu després de la seva remodelació, a l’any 2004; y a l’any 2005 començarien a treballar per a la Fundació Institut Amatller d’Art Hispànic, organitzant el Departament de Comunicació del Projecte de Rehabilitació i Restauració de la Casa Museu Amatller.
En l’actualitat Cases Singulars gestiona la secretaria de las Cases Icòniques de Catalunya on es reuneixen les principals cases museus del territorio catalàán: Casa Museu Amatller- Barcelona, Casa Vicens-Barcelona, Casa de les Punxes-Barcelona, Museu Pau Casals-El Vendrell, Mas Miró-Monroig del camp, Casa Masó-Girona, Món Sant Benet-Sant Fruitós del Bages, Casa Duran i Senpere-Cervera, Museu del Cau Ferrat-Sitges, Casa Coll i Regàs- Mataró.
A la imatge, Restauració de Casa Batlló de la mà de Cases Singulars.