El Museu de Valls presenta l'exposició Vicente Rodes Aries: L'estudi del natural. De l'Acadèmia al Romanticisme produïda pel Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana i el Museu de Valls.
La mostra, itinerant, va presentar-se per primera vegada el 21 de novembre passat al Museu de Belles Arts de Castelló, el dia 23 de febrer es presenta a Valls (es tancarà el 28 d'abril), i més tard seguirà la seva itinerància al MUBAG d'Alacant i al Museu de Belles Arts de València.
Valls és l'única seu de l'exposició a Catalunya.
Més d'un centenar d'obres, fa que l'exposició de Valls sigui excepcional, per la quantitat i la qualitat d'obra exposada. L'exposició a Valls s'ha enriquit gràcies a la generositat de les diverses branques de la família Moragas. Això ha comportat que gairebé s'ha doblat el nombre d'obres exposades a la nostra ciutat.
Tot i que actualment és un pintor que passa força desapercebut, en el seu moment va ser un artista molt valorat. A la primera meitat del segle XIX, tota la flor i nata de Barcelona volia ser retratat pel pintor. L'alta burgesia barcelonina, l'aristocràcia, els militars, alts càrrecs de l'administració de l'estat, com juristes, capitans generals, també van passar pels seus pinzells.
El pintor nascut a Alacant l'any 1783, va morir a Barcelona l'any 1858. Va fer l'aprenentatge a la seva ciutat nadiua, a l'Escola de Dibuix del Consulat d'Alacant, després va anar a València a completar la seva formació, a l'Escola de Belles Arts de Sant Carles de València, i l'any 1820 va ser cridat pel comte de Santa Clara, a Barcelona, per fer-li el un retrat. A partir d'aquest encàrrec es va situar amb la seva família a la ciutat comtal d'on ja no es mourà mai més. Va arribar a ser director de l'Escola de Nobles Arts, també coneguda com l'Escola de la Llotja de Barcelona. A partir de 1839, amb l'inici de la daguerrotipia, s'interessarà per aquesta nova tècnica i en serà un dels màxims conreadors a la ciutat comtal.
Eren especialment apreciats els seus retrats al pastel, tant fossin sobre paper com sobre seda.
La seva fama va perdurar durant molts anys, tant és així que a l'ampliar l'edifici del Museu d'Art Decoratiu i Arqueològic (actualment seu del Parlament de Catalunya), amb vint-i-vuit bustos, dels artistes més rellevants de l'art català, es va decidir que Rodes fos un d'ells. L'escultura, realitzada l'any 1910, és obra de Joan Centelles. Actualment encara es pot veure el seu bust situat allí.
La filla del pintor Júlia Rodes, es va casar amb l'hereu de la família Moragas de Valls, Aquest fet va lligar el pintor a la ciutat de Valls, perquè a casa dels Moragas es va guardar un ric fons de la seva obra. El més important sens cap mena de dubte.
L'única exposició retrospectiva que se li coneix, va ser presentada a Valls l'any 1926, a la Biblioteca Popular. Fou gràcies a la iniciativa del nét de l'artista, Fidel de Moragas Rodes, fill de Valls. Des d'aleshores no s'ha fet ni a Catalunya, ni al País Valencià, ni enlloc, cap més exposició. Per això és tant rellevant l'exposició que ara es presenta.
Les obres que es poden veure a Valls, provenen de 25 col·leccions diferents, entre col·leccions públiques i privades.
D'aquestes col·leccions 17 són particulars, provinents de Barcelona, Valls, Alacant, Esplugues de Llobregat, Sant Cugat del Vallés, Viladellops, Tarragona i Perelada,
Diverses institucions públiques catalanes s'han implicat en el projecte de l'exposició Rodes, entre les quals cal destacar la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi, de Barcelona, MNAC (Museu Nacional d'Art de Catalunya), a més del Museu de Valls, i del País Valencià, Museu de Belles Arts de València, MUBAG (Museu de Belles Arts Gravina) d'Alacant i IES Jorge Juan d'Alacant.
La mostra està estructurada en diversos apartats:
L'aprenentatge a Alacant i els fonaments del dibuix, a on es presenten els primers dibuixos que va realitzar, com alumne de l'escola.
De l'esbós a l'obra acabada, a on podem veure els estudis que feia per realitzar les seves obres, tant en dibuix a llapis com a pastel.
De miniaturista a daguerreotipista, recull una mostra de les miniatures que va realitzar i diversos daguerreotips de la dècada dels anys cinquanta del segle dinou.
Reflex i percepció d'una època, recull alguns dibuixos i pintures lligades als esdeveniments de la guerra del francès.
L'Escola de Nobles Arts de Barcelona, a on podem veure l'extraordinària obra que va realitzar per optar a la plaça de professor de pintura a l'oli de l'Escola i l'àlbum donat per la seva filla Júlia a la Reial Acadèmia de Belles Arts .
El dibuix: eina de la composició i l'expressió, a on podem veure una dotzena de dibuixos, a l'aiguada, de temàtica bíblica i mitològica, a on es pot constatar la qualitat del seu dibuix.
Els Moragas: la memòria de Rodes, a on es posa èmfasi en el llegat del pintor a través de la família Moragas, perpetuadors de la seva memòria.
Galeria de retrats. Retratista de la societat benestant, és l'últim apartat d'aquesta extensa mostra, a on podem veure més d'una trentena de retrats de l'aristocràcia, la burgesia i els militars, que van marcar la vida barcelonina de la primera meitat del segle XIX.