La Diputació de Girona acaba de publicar dins la col·lecció «Josep Pla» un nou volum amb el títol Les paraules i les coses, en què s’apleguen una selecció d’escrits d’estètica i filosofia de Josep Maria Capdevila publicats en revistes i rotatius entre 1920 i 1930. L’objectiu d’aquesta edició és donar a conèixer la faceta d’assagista del crític i filòsof olotí.
El llibre. Josep Maria Capdevila (Olot, 1892 – Banyoles, 1972) va ser un reconegut assagista, crític literari i filòsof. Home de gran cultura, es va formar amb la companyia de Carles Riba, Carles Soldevila o Josep Maria de Segarra, i va començar a publicar molt aviat en els principals diaris i revistes del país. El 1939 es va exiliar a Colòmbia, on va ensenyar a la Universitat de Popayán i al Liceo Benalcázar de Cali. Va tornar a Banyoles el 1965, i va dedicar els darrers anys de la seva vida a impartir classes a un grup reduït d’alumnes i a revisar una obra que està fragmentada pels efectes de l’exili. Va escriure al voltant de dos mil articles i publicà una gran quantitat de llibres, com ara Poetes i crítics (1925), Les cent millors poesies de la literatura catalana (1925), Amics i terra amiga (1932), En el llindar de la filosofia. Correspondència amb Maurici Serrahima (1960), Estudis i lectures (1965), Eugeni d'Ors, etapa barcelonina (1965) o Del retorn a casa (1971).
Capdevila va tenir una llarga trajectòria i va compondre una obra molt voluminosa en diferents formats: opuscles, estudis, articles, llibres, notes manuscrites..., dedicada a una varietat de temes que responen a l’actitud versàtil del pensament d’un home que trobà la seva expressió en diverses preferències culturals: literàries i artístiques, filosòfiques o socials i polítiques. Amb aquest llibre, doncs, s’ha volgut rescatar de l’oblit un bocí de l’obra més interessant de Josep Maria Capdevila.
Els curadors de l’edició, Joan Carreras i Joan Cortada, l’han limitat a una selecció d’escrits d’estètica i filosofia que Capdevila va publicar a La Veu de Catalunya, i en menor quantitat, a La Publicitat, La Paraula Cristiana o La Nova Revista i, a més, hi han inclòs alguns manuscrits, tots compresos entre 1920 i 1930, menys quatre textos que són posteriors perquè són un testimoni biogràfic: tres d’aquests textos s’inclouen en el capítol dedicat a Eugeni d’Ors i el quart, «Els meus llibres de capçalera», ocupa el darrer lloc.
Entre els articles, hi ha títols com «Els riures», «Les màximes», «La soledat interior», «L'home utòpic», «Límits de la sinceritat», «La simplicitat», «Elogi al respecte», «La sinceritat» o «la polèmica».
Carreras i Cortada han titulat aquesta publicació Les paraules i les coses, en referència a l’estil de Capdevila, «que discorre amb intel·ligència sobre els principis que fomenten les coses de la vida i el valor que donem a les paraules que les representen».
La col·lecció «Josep Pla». La col·lecció «Josep Pla» es va crear l’any 1986 amb l’objectiu de constituir una biblioteca de treballs literaris i periodístics d’autors gironins en format d’antologies i assaigs. Al llarg de tots els números publicats, hi ha dues etapes diferenciades: un primer període comprès entre els anys 1986 i 2008, en què es publiquen vint-i-un títols, i una segona etapa, iniciada l’any 2008 amb el nomenament de Lluís Muntada com a director i la creació d’un consell extern d’assessorament, en la qual s’’han editat vint títols més. En aquesta segona etapa, la col·lecció s’orienta, per una banda, a la recuperació d’obres literàries ja exhaurides o descatalogades, i per l’altra, a l’edició de materials literaris que, per les seves condicions específiques, difícilment són atesos pel mercat editorial. En aquesta segona etapa, s’han reeditat obres de referència de les lletres gironines, com els dos volums de les Memòries d’Aurora Bertrana; Climent, de Fages de Climent, i Sang nova, de Marian Vayreda, entre d’altres.
El 2018 la Diputació va convocar un concurs públic per adjudicar el servei de direcció de la col·lecció «Josep Pla», que va guanyar l’escriptor nord-català Joan-Lluís Lluís, sota la batuta del qual ja s’han publicat dos llibres: Clàssics revisitats, de Vicenç Pagès Jordà, i Les paraules i les coses, selecció d’escrits de Josep Maria Capdevila.