La Galeria Gemma Llamazares, carrer Institut 23 de Gijón, presenta del 15 de febrer al 24 març 2019 una nova exposició de l'artista Menchu Lamas (Vigo, 1954), Memòria del color.
El color apareix en Menchu Lamas com a protagonista central del fet pictòric. Estrats de color, textures cromàtiques, subtils moviments de la matèria doten de dinamisme a la superfície. Màgia del color en grocs radiants, verds intensos, blaus plens de magnetisme. Hi ha un gran contrast entre tonalitats càlides i fredes. Passió cromàtica com decisiu vector sensorial. El color defineix els espais i configura un hàbitat per a la mirada.La imatge sorgeix com a fet constructiu derivat d'aquesta interacció. Una geometria pulsional defineix la composició enllaçant les diferents parts del quadre. Laberints i intersticis perceptius, línies de llum. Una abstracció simbòlica on es fusionen grafismes, gestos, evocacions i suggerents presències. La carta de color es manifesta aquí amb tota la seva plenitud.La respiració del color, els diàlegs fronterers entre els diferents tons. "Quan el color respira la imatge vibra i el quadre pren cos": assenyalar l'artista en un acte recent a l'entrar a l'Acadèmia Gallega de Belles Artes.La dialèctica de la forma estableix membranes primordials i suggestives superposicions. En àmbits de trobada coexisteixen diferents elements que s'amalgamen en un espai unitari. Les formes reclamen una mirada nova a través de trames i xarxes de sentit en una contínua metamorfosi cromàtica. Una dimensió-sió tàctil on els fragments adquireixen una visualitat de conjunt en equilibri.
Menchu Lamas és una de les artistes més destacades de la pintura contemporània espanyola. Va iniciar la seva trajectòria artística amb el Col·lectiu dóna Imaxe, anys més tard en 1980, va fundar el Grup Atlàntica, un grup format per artistes gallecs com Antón Patiño, Ánxel Huete o Guillerme Monroy, destinat a reactivar l'art gallec i situar-lo en el panorama internacional. El 2010 l'artista va rebre el Premi Cultura Gallega de les Arts Plásticas.Su obra està present, entre d'altres, al Museu d'Art Reina Sofia, el Museu d'Art Contemporani de Madrid, el Museu d'Art Contemporani, Macba. Barcelona, C.G.A.C, Santiago de Compostel·la, I.V.A.M. València, Fundació Joan March i en col·leccions com la Col·lecció La Caixa d'Art Contemporànies-neo, Col·lecció AFundación o Col·lecció NCG Banco.