L'escriptora i metgessa KopanoMatlwa, una de les veus literàries joves més importants de Sud-àfrica, parlarà de com les noves generacions s'enfronten al llegat de l'apartheid amb el periodista Xavier Aldekoa, corresponsal a l'Àfrica. KopanoMatlwa hi participarà per videoconferència, que es podrà seguir en directe des de la web del CCCB. La xerrada tindrà lloc el dia 18 de gener a les 18,30 h.
Quan Nelson Mandela va ser elegit president de Sud-àfrica, Matlwa només tenia nou anys. Formava part d'una nova generació, que DesmondTutu va descriure com la «RainbowNation», que no viuria l'apartheid de manera directa, però sí les seves conseqüències durant els anys següents. El somni d'una societat oberta, diversa i democràtica, que va impulsar Mandela i amb el qual molts joves com ella van créixer, s'ha esvaït a mesura que incrementaven els casos de corrupció política, així com la desigualtat i la violència arreu del país.
Amb llibres com Coconut i Florescència (Sembra Llibres i AlphaDecay), Matlwa planteja la impossibilitat de mirar cap al futur sense tancar les ferides que encara fan mal en el present. Quin paper pot tenir la literatura en aquesta tasca? Cap a on camina Sud-àfrica vint-i-set anys després d'haver abolit l'apartheid?
KopanoMatlwa va néixer a Pretòria (Sud-àfrica) l'any 1984. Es va llicenciar en medicina, però l'èxit aclaparador de la seva obra de debut, Coconut (Sembra Llibres i AlphaDecay), la va projectar com una de les escriptores joves més reconegudes del continent africà. Guanyadora del Premi Literari de la Unió Europea, com també del prestigiós Premi WoleSoyinka de Literatura Africana, la seva obra retrata magistralment els conflictes de classe, raça i gènere a la Sud-àfrica postapartheid. Amb la seva tercera novel·la, Florescència (Sembra Llibres i AlphaDecay), Matlwa s'ha consolidat com una de les veus africanes més captivadores i necessàries del moment.