Kosmopolis’19 arriba al CCCB, carrer Montalegre 5 de Barcelona, del 20 al 24 de març del 2019, que explora en la seva desena edició “els relats que mouen el món”. El feminisme, el postcapitalisme i la quàntica són els tres eixos centrals sobre els quals versa el festival de la literatura amplificada Julian Barnes, Richard Sennett, Lisa Randall i Enrique Vila-Matas són alguns dels noms destacats entre els 130 participants d’aquesta edició.
Figures del món del cinema, com Juan Antonio Bayona i David Trueba, també intervindran en aquesta edició, on la música també hi té un lloc destacat amb Jocelyn Pook en la jornada inaugural del dimecres 20 i el concert de cloenda de María José Llergo, el diumenge 24 al vespre.
El relat quàntic. Un dels eixos sobre els quals gira Kosmopolis’19 és la influència de la física quàntica en la concepció actual de la «realitat». Més enllà de representar profundes implicacions geopolítiques i econòmiques, és també un desafiament filosòfic, ètic i literari determinant en les properes dècades. Entre les propostes, destaca una conferència de l’escriptora i física Lisa Randall, un diàleg amb els científics José Ignacio Latorre i Philip Ball i una lectura dramatitzada de l’obra de teatre Copenhagen.
A més, el relat quàntic arribarà properament al CCCB de la mà de l’exposició Quàntica, que s’inaugurarà el proper 9 d’abril.
La revolució feminista. K19 reprèn el tema de l’apoderament femení en tres vectors que sintetitzen les diferents manifestacions dels nous feminismes: la lluita per la igualtat, el paper de les dones en la lluita contra el canvi climàtic i la pràctica de la sororitat. Les escriptores Natza Farré, Paula Bonet i Laura Huerga són algunes de les protagonistes en aquest apartat, juntament amb Mona Eltahawy i Najat El Hachmi, que mantindran un diàleg entre ambdues.
Transicions del capitalisme. Kosmopolis 19 vol apropar-se a l’actual situació del capitalisme des de diferents enfocs. Éric Sadin, Marina Garcés, Helen Hester, Nick Srnicek i Agustín Fernández Mallo són alguns dels noms que analitzaran els dilemes ètics que planteja l’evolució de la intel·ligència artificial i la necessitat d’una nova Il·lustració. D’altra banda, el periodista britànic Paul Mason parlarà sobre postcapitalisme.
Laboratori d’històries. Com en les anteriors edicions, K19 presenta un espai per explorar l’evolució de la narrativa i les seves noves eines i suports. Entre les propostes destacades hi ha diversos tallers i xerrades a càrrec de l’storyteller Manuel Bartual o l’artista Libby Heaney, amb un taller sobre bots conversacionals amorosos i twitteratura, entre d’altres.
A la imatge, Kosmopolis’17 © CCCB, 2017. Autor: Miquel Taverna.