La Galeria Guillermo de Osma de Madrid presenta una exposició dedicada a Eduardo Chillida, en què s'exposen al voltant de 30 obres entre escultures (en ferro, acer, marbre i terres cuites), gravitacions, collages i dibuixos de tots els períodes de la seva trajectòria artística.
L'exposició es realitza en col·laboració amb la Fundació Eduardo Chillida Pilar Belzunce i amb la Galeria CarrerasMugica de Bilbao, lloc on viatjarà un cop finalitzi a Madrid.
Eduardo Chillida (Sant Sebastià, 1924-2002) és un dels artistes espanyols més internacionals de la segona meitat segle XX i sens dubte l'escultor més reconegut d'aquest període. La seva obra ha traspassat les fronteres del nostre país i està present les col·leccions dels museus més rellevants. Al llarg de la seva trajectòria ha exposat en les més importants galeries i als museus de tot el món.
L'èxit de Chillida resideix en la riquesa de la seva proposta, la qualitat plàstica i en el seu caràcter constantment renovador, que el porta a estar sempre buscant i trobant noves línies estètiques, sense perdre mai la coherència. Aquesta riquesa es deu en gran part a la seva valentia per afrontar nous reptes amb diferents materials, des del guix, l'alabastre, ferro, acer, pedra, formigó, fusta, marbre, terracota, paper .... En Chillida, el material deixa de ser un simple suport per ser un agent actiu amb el qual l'artista estableix un diàleg, i junts generen noves obres sorprenents, molt diferents de les creades en altres suports. S'exposarà una obra excepcional en ferro de 1952 titulada "Tres I", en la qual Chillida pren 03:00 falçs de ferro i les transforma en una composició escultòrica que dialoga amb l'espai que habita, de la mateixa manera que ho farà anys després el seu mític "pinta dels Vents XV "de Sant Sebastià.
En les peces d'acer busca més la monumentalitat, que s'observa en obres presents a l'exposició com "Talps, Estela VII" de 1988, o la famosa "Gure Aitaren Etxea" que es troba a la Casa de Juntes de Guernica, de la que exhibirà un estudi en acer de 1987. També en acer estarà present el magnífic "Locmariaquer VI" (1989), peça realitzada a partir d'una planxa metàl·lica que Chillida va tallar i va plegar geomètricament, i de la qual estava particularment satisfet.
Es mostraran també dues de les seves escultures en terra cuita, treballs elaborats a Saint Paul de Vence (França) on uneix en una sola peça el caràcter volumètric del bloc amb el dibuix geomètric que imprimeix en ell sigui per incisió o aplicació d'òxid.
Menció especial mereixen les seves obres sobre paper. Lluny de ser esbossos, constitueixen un altre camp on Chillida desenvolupa la seva recerca estètica amb el mateix interès que a la resta de la seva obra escultòrica. S'exposaran des deles seves tintes més gestuals de finals dels 50 i principis dels 60, als seus dibuixos de mans, collages amb brea, i especialment un important grup de gravitacions, on el paper deixa de ser un suport per a convertir-se en un element volumètric de caràcter escultòric.
Amb motiu de l'exposició, s'ha publicat un catàleg bilingüe acompanyat d'un assaig de Germán Huici, on es recullen totes les obres.