El dissabte 30 de març a les 17h, la sala Maria Font del Museu de la Vida Rural acollirà la presentació del llibre “Més enllà de l’agricultura ecològica” de Judit Manuel Martin. El llibre esdevé una recerca etnogràfica de dos anys pels petits productors ecològics de la Conca de Barberà. Judit Manuel s’ha mostrat sempre fascinada per la pagesia i la producció agrària, i en aquesta obra aprofundeix en la visió del món i d’entendre la pagesia que tenen els productors ecològics de la comarca.
El llibre narra les motivacions i implicacions de convertir-se a la producció ecològica i explica com, en mans d’aquests pagesos, l’agricultura ecològica adquireix un valor afegit que va més enllà de ser un mètode productiu. En un context en que la sostenibilitat —tant ecològica com socioeconòmica— del sistema agroalimentari global està en dubte, aquest llibre és una mirada als pagesos ecològics locals, que creen un espai de resistència a les relacions sovint injustes de l’agroindústria.
L’obra va guanyar la II Beca Maria Font de Carulla convocada pel Museu de la Vida Rural i la Fundació Carulla per incentivar la recerca etnològica i cultural 2016, i ha estat editada per Cossetània Edicions.
Els agricultors de producció ecològica de la comarca debatran al MVR
Coincidint amb la presentació del llibre, CoopCamp-Ateneu Cooperatiu i el MVR organitzen una taula rodona amb diferents agricultors de la Conca de Barberà. La taula rodona estarà moderada per Anaïs Sastre, de Coopcamp i comptarà amb Josep Mestres, de Josep Mestres Agricultura Ecològica; Maria Teresa Martínez, d’Econina; Natacha Filippi, de l’associació Els Corremarges; Joan Cartanyà, d’Aromis i Judit Manuel, autora del llibre.
El debat girarà entorn del canvi de model que comprèn l’agricultura ecològica a la Conca de Barberà més enllà de la tècnica i es reflexionarà sobre l’estat actual i el futur del paisatge agrícola de la comarca i del sector ecològic.