FCC-Segell-banner4
Pintem l’Hospitalet: un projecte que dóna feina a joves que es troben en risc d’exclusió social

Notícies

Pintem l’Hospitalet: un projecte que dóna feina a joves que es troben en risc d’exclusió social

bonart l'hospitalet de llobregat - 28/03/19
Baner_SantiMoix_Bonart_180x180thumbnail_Centre Pere Planas nou 2021
Pintem l’Hospitalet: un projecte que dóna feina a joves que es troben en risc d’exclusió social com a pintors de parets d'edificis.

El projecte Youthpower arriba el dimecres 27 de març de 2019 a l’Escola Superior d’Art i Disseny Serra i Abella de l'Hospitalet de Llobregat amb el propòsit de promoure la integració de joves en risc d’exclusió social ensenyant-los l'ofici de pintar edificis. D’aquesta manera, es poden sentir part de la seva ciutat col·laborant en la tasca d’embellir-la.

El projecte reuneix tant estudiants d’art del centre com joves amb risc d’exclusió social, per tal de pintar junts un mural amb l’ajuda d’una instructora. En aquest cas, l’encarregada de supervisar el projecte i qui ajudarà als joves serà la artista Nuria Toll, que es caracteritza pel seu estil de formes geomètriques i per l’ús de colors de tons clars, blaus i grisos.

Erling Zandfeld, director del projecte Youthpower, afirma que en aquest projecte “la inclusió s’aconsegueix mitjançant la participació. Els joves adults de Suècia coneixeran artistes i ciutadans de l’Hospitalet per pintar plegats”.

El projecte es proposa tant promoure la integració de joves en risc d’exclusió social ensenyant-los un ofici i connectant-los amb la ciutat com implicar a noies en un ofici que, fins al moment, ha sigut primordialment masculí. També posa èmfasi en fomentar la integració dels immigrants en la ciutat i fer d’aquesta un lloc ple de color.

Per aquest motiu, per poder fer les ciutats més colorides, Youthpower es proposa que els joves rebin una formació i coneixement per tal que aprenguin la base d’aquesta professió i, després, tinguin un accés directe al món laboral. Trobar feina no és una tasca fàcil si no tens una experiència prèvia, per tant el projecte és una oportunitat per poder-ho fer.

D’aquesta manera, els joves que formen part del projecte se senten més motivats en veure que l’entrada en el terreny laboral es converteix en una realitat. Més enllà d’una feina també suposa per a ells guanyar experiència, obtenir uns estudis i abandonar l’atur.
Let’s colour GothenburgEl propòsit d’aquest projecte, que va néixer a Gothenburg, és desenvolupar el sector professional de pintors a Suècia, on molt pocs escullen dedicar-se a aquest àmbit. Es comença per un ensenyament de la professió per després poder accedir-hi al món laboral amb una formació.

En aquest cas, van portar la tasca més enllà de pintar parets d'edificis i també van posar color a lones i papereres que estaven al llarg de la ciutat. Aquesta acció va tenir un impacte positiu, ja que va propiciar l’increment del ús de les papereres. A més, el 90% dels joves que formen part del projecte van continuar amb feina l’any següent.

L’objectiu a Gothenburg és aconseguir cent joves amb feines de llarga durada com a pintors pel 2021, any en què la ciutat sueca celebra els seus quatre-cents anys. També, es proposen donar l’oportunitat als joves d’obtenir una pinzellada del que comporta aquest món, des del seu inici fins al seu resultat final. Finalment, aquells que demostrin un interès real per aquest ofici poden seguir els seus estudis i obtenir un certificat com a pintor professional. Aquesta pot ser el primer pas per un llarg camí professional.
El paper de la ciutat

Per la ciutat suposa que algunes de les seves parets blanques són dotades de personalitat, caràcter i color. Passen a convertir-se en un atractiu i, alhora, en un projecte emocionant. No és una paret més, sinó el resultat visual i creatiu d’un projecte pel qual aquests joves poden sentir-se orgullosos. A més, permet als joves connectar amb la seva pròpia ciutat, sentir que ells també hi formen part i adonar-se que tenen una feina: dotar -la de colors els seus edificis i carrers.

El desembre del 2017, el projecte va rebre el finançament del programa Erasmus + per tal de començar una col·laboració amb ciutats de diferents països europeus com Polònia, Letònia, Suècia i Espanya, com és el cas d’Hospitalet de Llobregat. Amb aquesta unió, es pretén construir una Europa pionera en nou mètodes que generin un valor afegit, que aposta per viure en comunitat, en la qual es comparteixen recursos i on s’estima la diversitat.

Tot projecte necessita tenir arrels al territori on es pretén posar en marxa. La Fundació Contorno Urbano treballa per ser aquest lligam de la ciutat, les escoles, l'alumnat, els artistes i les artistes locals amb aquest projecte.

La Fundació Contorno Urbano té experiència en projectes semblants a la ciutat d'Hospitalet, on l'art urbà és una eina per empoderar a la comunitat i els alumnes de les escoles, per ser creatius i valentes en fer el pas transformar el seu entorn i millorar així els seus barris. Així com treballant amb artistes de tot el món a Catalunya i a la resta de l'Estat Espanyol.

Per això acompanyar al projecte YouthPower al nostre territori és una forma de continuar en contacte amb el nostre entorn i d'ajudar que joves artistes puguin aconseguir experiències úniques, d'intercanvi cultural i d'apropar-los a experiències professionals completes.

A la imatge, projecte "Pintem l’Hospitalet".

Et poden
Interessar
...

GC_Banner_TotArreu_Bonart_817x88