El 17è Premi de poesia Sant Cugat a la memòria de Gabriel Ferrater ja té guanyador. Es tracta de Francesc J. Gómez, que ha obtingut aquest prestigiós guardó amb l’obra “Pengeu-ne cada nit als enforcalls”.
El premi s’ha donat a conèixer en un acte a l’Ateneu Barcelonès que ha comptat amb la presència de l’alcaldessa de Sant Cugat, Carmela Fortuny; el propi guanyador del premi, Francesc J. Gómez; el president del jurat i editor d’Edicions 62, Jordi Cornudella; i els següents membres del jurat: Enric Sullà i Marta Pessarrodona.
Cal recordar que aquest Premi -organitzat per l’Ajuntament de Sant Cugat, Edicions 62 i la Comissió Ciutadana Gabriel Ferrater- és un els més ben valorats del país amb una dotació econòmica de 7.250 euros i inclou també la publicació i la distribució de l’obra per part d’Edicions 62. El poeta guanyador també rep una escultura de Pep Codó.
L’obra guanyadora es presentarà -en format llibre- a l’octubre dins del marc del Festival nacional de Poesia a Sant Cugat. En aquell moment també es presentaran les bases de la 18a edició d’aquest premi. “Aquest guardó o l’organització del Festival Nacional de Poesia”, ha remarcat l’alcaldessa, “exemplifiquen l’aposta de Sant Cugat per la cultura innovadora i per la poesia”.
Francesc J. Gómez
Nascut l’any 1971 a Barcelona. Es va llicenciar en filologia catalana a la Universitat Autònoma de Barcelona, va fer una estada de recerca a la Università di Roma “La Sapienza” i es va doctorar a la Universitat de Girona amb una edició del Tractat de les penes particulars d’infern de Joan Pasqual. Des de fa més de quinze anys compagina la feina a l’Editorial Barcino amb la docència universitària i amb l’estudi de Bernat Metge, Ausiàs March, Joan Roís de Corella, la tradició clàssica i la recepció de Dante en la cultura catalana medieval. Juntament amb Josep Pujol, és autor de l’antologia comentada d’Ausiàs March Per haver d’amor vida.
Sobre l’obra guanyadora, Gómez ha detallat que "al poemari es respira un ànsia de plenitud insatisfeta per la rutina, per les circumstància opressives, la insensibilitat i la distracció en què vivim".
Ressenya de Jordi Cornudella, president del jurat
El premi d’aquest any ha estat una sorpresa. Un poeta de qui cap membre del jurat no havia sentit a parlar mai hi presentava un llibre rodoníssim i estranyament poderós. D’entrada, Pengeu-ne cada nit als enforcalls enlluerna per la forma: conté, repartits en tres parts, vint-i-cinc poemes de deu decasíl·labs cadascun (diguem-ne dècimes), travats tots ells per un joc de rimes estricte i una textura fònica insòlita; i es tanca, com si res, amb una sextina. A primer cop d’ull ja t’adones, també, que els poemes fan explícita la seva vocació d’inserir-se en la tradició sàvia (la Bíblia, Virgili, Ovidi, els trobadors, Abelard i Heloïsa, Dante, Shakespeare; i la Dickinson, i Eliot, i Pound, i Primo Levi; i fins i tot Fabrizio de André). Però la gràcia és anar descobrint com s’amaga al cor de cada poema, tan ben embolcallada pels versos que la diuen, la passió de la vida viscuda.
Jurat
El premi s’ha caracteritzat per la qualitat dels membres del jurat, que han imprès aquesta vàlua en les obres triades. Aquests han estat, alguns dels membres destacables, durant els 16 anys d’història: Josep Maria Castellet, Francesc Garriga, Antoni Ibañez, Biel Mesquida, Imma Monsó, Dolors Oller, Segimon Serrallonga, Enric Virgili, Empar Moliner.
Els actuals membres del jurat són: Jordi Cornudella, Xavier Folch, Enric Sullà, Marta Pessarrodona i Marc Romera.
Foto Localpress.