Sitges serà els dies 6 i 7 d’abril l’epicentre de l’art contemporani. 55 artistes exposaran, a l’envelat del passeig de la Ribera, una selecció de les seves obres en una nova edició de la Fira d’Art. Durant aquest cap de setmana dedicat a l’art es programen exposicions, tallers infantils i col·loquis, i la projecció d’un film. La programació es complementarà amb un espectacle de música i pintura en directe que es podrà veure en el marc de la inauguració oficial.
La Fira d’Art de Sitges es convertirà el 6 i el 7 d’abril en un nou aparador de l’art contemporani. Cinquanta-cinc artistes exposaran a l’envelat del Passeig de la Ribera una selecció de les seves obres des de les onze del matí fins a les vuit del vespre. El públic podrà veure i adquirir dibuixos, pintures, escultures i gravats amb estils ben diferents i creats per artistes de l’escena artística catalana i noms emergents. Enguany, la presència femenina hi serà molt present amb més de 30 dones artistes participants a la 26a edició de la Fira d’Art, un esdeveniment artístic que aquest 2019 també vol posar de manifest la mirada femenina a través de diferents disciplines artístiques.
Com a novetat, la Fira d’Art amplia la programació amb propostes per a tots els gustos com exposicions, xerrades i tallers infantils. La regidora de Cultura, Tradicions i Festes, Rosa Tubau, ha explicat que “a més de comptar amb pintors i escultors rellevants del panorama artístic català, de nou la Fira d’Art torna a ser una gran plataforma per donar a conèixer el talent local”. “Aquest any, entre les novetats, l’artista sitgetana Montse Marcet presenta la instal·lació ‘El mar a la butxaca’, un espai especialment decorat on fer una pausa dins l’envelat de la Fira d’Art.També comptarem, en el marc de la inauguració, amb la proposta artística de Blanca Benítez i Tutu Pachamama, que tornaran a posar en escena música i pintura en directe”. Segons la regidora, “estem contents perquè s’ha ampliat la col·laboració amb més entitats i galeries de Sitges i això ha permès reforçar la programació paral·lela”.
La comissària de la Fira d’Art, Maribel Navarro, assegura que “estem treballant per millorar cada any l’espai expositiu i la qualitat dels artistes seleccionats per fer més visible la creació contemporània. Podem comptar amb galeries, institucions i entitats del teixit associatiu de Sitges per oferir una àmplia oferta d’activitats com dues xerrades col·loquis sobre dones artistes, una dedicada a les surrealistes –a la galeria
Àgora 3-, i l’altra, a les africanes –a la galeria Out of Africa-. També en el marc de la fira, es podrà veure la projecció del film ‘At Eternity's Gate’ (‘Van Gogh, a las puertas de la eternidad’) de Julian Schnabel al Cinema Prado. També hi haurà tallers familiars amb la col·laboració de Museus de Sitges. Un jurat especialitzat seleccionarà per segon any consecutiu un artista participant i l’obra que representarà la imatge del cartell de la Fira d’Art 2020. El veredicte del jurat es farà públic diumenge a les cinc de la tarda”.
La Fira d’Art 2019 s’inaugurarà oficialment el dissabte 6 d’abril a les onze del matí. Seguidament, tindrà lloc la proposta artística ‘Pintant la Pachamama 3’, que fusiona pintura i música en directe de la mà de l’artista Blanca Benítez i el pianista Tutu Pachamama. La regidoria de Cultura, Tradicions i Festes organitza aquest esdeveniment, que compta amb una àmplia oferta d’activitats paral·leles.
La programació d’activitats inclou dues mostres al Centre Cultural Miramar representatives de la diversitat artística de Sitges. L’exposició de Francesc Sillué, un artista consagrat, i la mostra de Juanma Reyes, un artista amb projecció internacional, són dues maneres diferents d’aproximar-se a l’art però totalment complementàries.
La primera exposició, titulada ‘Redós dels meus somnis’, exhibeix 65 obres de Francesc Sillué des dels seus inicis a París fins a l’actualitat a Sitges, on el pintor resideix des de fa trenta-cinc anys.
La segona mostra porta per títol ‘Tromba’, i exposarà una selecció de l’obra creada per l’artista Juanma Reyes. L’objectiu de l’artista és oferir una exposició sensorial amb objectes per emocionar i provocar. En total es podran veure deu obres, de les quals la majoria són instal·lacions, però també hi haurà pintures i caixes de llum amb imatges.
Altres activitats complementàries seran col·loquis al voltant tant de la mirada de les dones artistes surrealistes com de les dones artistes africanes. Els més petits també podran descobrir o redescobrir el seu talent artístic a través dels tallers familiars que es faran de la mà de Museus de Sitges durant aquest cap de setmana. Tant dissabte com diumenge es podrà contemplar i comprar art a tocar de la platja.
Els artistes participants són Alicia Bori Duran, Anna Martínez Morata, Ángel Tello Cid, Berta Pruja Corominas, Carlos Alberto Vera, Carmen Colldecarrera, Chelsea Davine, Cristofol Almirall Mestre, Dolors Luján, Elisenda Llonch, Elvira Rodríguez, Emilia Lloret Laszecki, Enric Colldecarrera Codina, Enrique Delpueblo, Enric Pere Solanilla, Enric Roca, Fina Ribas Sayols, Fina Solé, Gustavo Muñoz Escribano, Joan Farré, Joan Gómez i Robert, Joan Llaverias, Joan Rosell Roure, Jorge de Torres, José Antonio Serrano Galan, Josep Pozo Caballero, José Gómez Fernández, Judith Gangolells, Julen Vargas Vinacua, La Mirada Espai Creatiu, Laura Delgado Miqueo, Luis Belencoso Ponce, Luis Clua Cebollero, Margarita Bori Duran, Maria Aranzazu Liceaga Aguirre, Maria Carmen Parellada Cortés, María José Bassols Closas, Marta de los Pájaros, Màrius Arts, Marta Argentina García Suarez, Montse Marcet, Núria Gussinyer Galceran, Paula Font Escobar, Ribes Art, Sandra Molina, Sergi Mestres Chacón, Siuro, Susana Leiva Díaz, Vitaly Leshukov Soldatov, Xavi Puente (guanyador del Premi Pere Jou 2018) i Zona 230.
A la imatge, Canal de Santa Fosca de Francesc Silué.