El Patronat del Museu Nacional d'Art de Catalunya, integrat per la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de Barcelona i el Ministerio de Cultura va acordar en la seva darrera reunió aprovar i donar suport a l'Estratègia i Pla d'Acció 2019-2022/2029 que ha presentat el museu.
El Patronat també ha acceptat, de comú acord, la idea inicial presentada pel museu per a la seva ampliació, amb l'encarrec de seguir treballant per a concretar-la. Cal destacar, en aquest sentit, que tots els integrants del Consorci comparteixen la necessitat que el museu sigui ampliat, el fet que aquest creixement es produeixi en el Pavelló Victoria Eugènia i la idea que aquesta extensió, un cop finalitzada, pugui arribar a ocupar la totalitat de l'esmentat Pavelló.
D'altra banda, també s'han acordat unànimement els continguts principals d'aquesta ampliació, que són el trasllat de la col·lecció d'Art Modern ja prolongada fins els anys setanta del segle XX, les exposicions temporals i els espais per a activitat educativa i programes públics. Tot aquest projecte té caràcter col·laboratiu amb altres institucions i entitats culturals de la muntanya de Montjuic i de la ciutat, com la Fundació Mies van der Rohe, entre d'altres, que podran fer ús dels espais.
Pel que fa al finançament i el calendari, el patronat ha emplaçat al museu a treballar ens els propers mesos conjuntament amb les administracions en la definició d'un possible pla de finançament públic-privat del projecte, així com de les seves fases d'execució, que s'hauran de sotmetre novament a l'aprovació del patronat.
La nova Estratègia i Pla d'Acció
Aquest nou Pla suposa la continuïtat natural del projecte del museu, després de l'anterior cicle estratègic 2012-2017, amb què el centre ha doblat el nombre de visitants, ha augmentat de manera molt important la seva rellevància i s'ha desplegat àmpliament a Barcelona, Catalunya i a escala estatal i internacional.
Resumidament, en aquests propers anys el museu es centrarà en potenciar la seva dimensió social per esdevenir un recurs de tothom i per a tothom, amb nous plans d'accessibilitat, inclusió, proximitat, igualtat d'accés a la cultura i treball en col·laboració amb el teixit social i la comunitat.
El museu continuarà la feina que ha desenvolupat en els darrers anys per transformar les seves col·leccions i a generar nous relats més crítics i oberts a la discussió i la participació, i seguirà incrementant la dimensió educativa i de coneixement del centre, així com la seva presència internacional.
També serà clau en aquest nou cicle assolir un nou marc regulador per al museu, que en millori la capacitat i eficiència de gestió, i en renovi la governança amb noves formes d'institucionalitat més plurals i participatives, ampliant d'aquesta forma la seva representativitat social.
L'aprovació d'aquest pla culmina un llarg procés de treball realitzat amb tot l'equip del museu i que ha implicat nombroses consultes a experts del país i a escala internacional, que s'han dut a terme al llarg de tot l'any 2018.